El 40% de les llars privades asseguren tenir menys alumnes de P2

El 40% de les llars d'infants privades assegura que té menys matriculacions de P2 que en l'inici del curs passat a conseqüència de la gratuïtat a la pública, segons una enquesta de l'Associació Catalana de Llars d'Infants. El seu portaveu, Adolf Baqués, assegura que alguns centres fins i tot han hagut de tancar per aquest motiu, sumat a la baixada de la natalitat.

 

L'organització ha reivindicat que només augmentant 200 euros al mes la subvenció que s'atorga actualment per infant es podria assolir també la gratuïtat del P2 als seus centres. Baqués ha criticat que la situació actual és «molt injusta» i la meitat de les llars enquestades assegura que les famílies els han manifestat que se senten discriminades.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

A partir de dades de l'Ajuntament de Barcelona i de l'associació, apunten que el cost mensual d'una plaça escolar pública «és molt més del doble que una de privada», uns 678 euros versus uns 286. Baqués, ha apuntat que si als 72 euros mensuals de subvenció pública se li sumessin 200 més, s'assoliria gairebé el cost total. I és que Baqués considera que la situació actual és «molt injusta” per a les famílies que, per preferència educatives o per no tenir plaça pública, porten els fills a llars privades.

 

Aquestes llars escolaritzen el 40% dels infants del país

El portaveu ha recordat que aquestes llars escolaritzen el 40% dels infants del país i ha criticat que la situació «dista molt» de l'equitat en l'accés a l'educació. A més, ha recordat que la situació econòmica actual també afecta moltes famílies. Baqués ha afirmat que seria un sense sentit que es creessin noves escoles bressol públiques quan hi ha prou llars d'infants.

 

D'altra banda, el 60% dels enquestats assegura que pateix per la seva viabilitat, el 18% per al curs actual, i quasi el 40% de cara al curs 2023-2024. Per tot plegat, Baqués ha afirmat que es tracta d'un inici de curs «agredolç», ja que es deixen enrere les mesures sanitàries per la covid-19, però moltes llars d'infants privades continuen «a la corda fluixa».