Llarena acusa el Govern d’ignorar l’avís de violència dels Mossos per a l’1 d’octubre a les euroordres d’extradició

Imatge d'arxiu de Carles Puigdemont, Mertixell Serret, Toni Comín. Clara Ponsatí i Lluís Puig | CatalunyaDiari.cat

 

Les euroordres dictades pel jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, per l'extradició de l'expresident i els exconsellers catalans que són a l'exili asseguren que el Govern català va «ignorar l'avís dels Mossos d'una escalada de violència» si se seguia endavant amb el referèndum. 

 

Llarena acusa així Carles Puigdemont, Meritxell Serret, Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig de no fer cas a la previsió dels Mossos d'Esquadra, i per tant, justifica així el delicte de rebel·lió de què els acusa, que segons el Codi Penal ha de comportar violència o amenaça de violència contra l'Estat. 

 

Llarena acusa els independentistes d'ignorar l'avís d'una escalada de violència a Catalunya

En les euroordres emeses per Llarena es fa referència a la reunió que van mantenir els líders independentistes amb els màxims responsables dels Mossos d'Esquadra el passat 28 de setembre, tres dies abans de la celebració del referèndum per la independència.

En aquella reunió hi van assistir Carles Puigdemont, llavors president de la Generalitat; el vicepresident Oriol Junqueras; el conseller d'interior, Joaquim Forn; i els càrrecs de la policia catalana, que van avisar «d'una escalada de violència amb brots importants d'enfrontaments» durant l'1 d'octubre. 

 

Imatge de la concentració a les portes de la Conselleria d'Economia.

Imatge de la concentració a les portes de la Conselleria d'Economia el passat 20 de setembre | Cedida

 

El 20 de setembre i les protestes davant la Conselleria d'Economia, possibles detonants

El text que Llarena ha enviat a les autoritats belgues, alemanyes i escoceses explica que «els responsables del govern català coneixien sobradament els riscos de violència», referint-se també als fets del 20 de setembre davant la Conselleria d'Economia, quan «60.000 manifestants van assetjar la Guàrdia Civil».

 

Així, Llarena explica que el Govern va decidir tirar endavant amb el referèndum davant la possibilitat que poguessin repetir-se fets similars als del dia 20. A més, el jutge inclou a les euroordres un relat de tot el procés des del 30 de març de 2015 fins a l'1 d'octubre de 2017, i adjunta còpies dels articles del Codi Penal que haurien vulnerat els líders independentistes. 

Acusa ANC i Òmnium d'agitar les masses

Segons Llarena, el procés sobiranista català és «una acció coordinada entre el Parlament, la Generalitat i les associacions ANC i Òmnium Cultural», a qui acusa de ser responsables «d'agitar les masses» fent creure als independentistes que l'opció de declarar la independència «era viable». 

 

Aquest últim punt justifica doncs perquè Jordi Cuixart, líder d'Òmnium, i Jordi Sànchez, que liderava l'ANC, estan també acusats de rebel·lió. A més, el text afegeix que la celebració del referèndum està xifrada actualment en uns 1.602.001,57 euros.