L’Hospital de La Seu incorpora dos aparells per diagnosticar el glaucoma i explorar la retina i la còrnia

El Sant Hospital de la Seu d'Urgell s'ha dotat aquest 2018 de dos nous aparells amb els quals es podran realitzar tres proves oftalmològiques que fins ara s'havien de derivar a l'Arnau de Vilanova de Lleida. Un d'ells és el campímetre i permet explorar la sensibilitat del camp visual, una prova fonamental, entre d'altres, en l'estudi del glaucoma. L'altre aparell és el tomògraf, que s'empra per prendre fotografies de la secció transversal de la retina o mesurar el gruix de la còrnia. La seva adquisició ha estat possible gràcies a una aportació de 70.000 euros de la Diputació de Lleida i servirà per realitzar fins a 650 exploracions a l'any, el doble de les que es practicaven en aquells pacients que es desplaçaven a la capital.

L’Hospital de La Seu incorpora dos aparells per diagnosticar el glaucoma i explorar la retina i la còrnia

Pla general on es pot veure un dels nous aparells del Sant Hospital de la Seu d'Urgell amb una pacient que s'està fent una prova oftalmològica | LleidaDiari.cat

 

Els dos nous aparells permeten resoldre la pràctica totalitat de la patologia oftalmològica, ja que es podran fer proves com ara la campimetria, que mesura el camp visual i serveix per detectar i/o tractar el glaucoma i diverses malalties neurooftalmològiques, a més d'utilitzar-se sovint en el preoperatori de les cataractes. Mentre, la tomografia de coherència, amb què es mesura la secció transversal de la retina, també serveix per a la seva detecció precoç i el seu diagnòstic i, finalment, la paquimetria, que permet mesurar el gruix de la còrnia, és fonamental per valorar-ne el grau d'hidratació i s'empra en el preoperatori de la cirurgia cornial i de les cataractes.

 

La manca d'aquest instrumental, que ha finançat la Diputació de Lleida amb 70.000 euros, obligava a derivar a l'Hospital Arnau de Vilanova a més de 250 pacients a l'any. Ara, es preveuen duplicar les exploracions d'aquesta especialitat, que arribaran a les 650 anuals, ja que el personal de l'equipament pirinenc ha rebut assessorament tècnic i formació de l'Institut Català de la Retina. D'aquesta manera, les úniques patologies que no es podran atendre a La Seu seran aquelles que requereixen tractament amb làser ocular o d'altres que són poc freqüents.