Sense Categoria

L’Hospital Arnau de Vilanova realitza la primera operació d’extracció de pedres directament del ronyó amb làser

LleidaDiari
  • maig 19, 2016
  • 2 min read
L’Hospital Arnau de Vilanova realitza la primera operació d’extracció de pedres directament del ronyó amb làser

L’Hospital Arnau de Vilanova realitza la primera operació d’extracció de pedres directament del ronyó amb làser| Text i fotos: ACN

 

L'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida va dur a terme el passat 28 d'abril la primera intervenció quirúrgica de nefrolitotomia percutània renal, una tècnica quirúrgica que permet en cas de litiasi fer l'extracció de pedres grans directament del ronyó amb làser.

Consisteix a fer una incisió lumbar, mitjançant guies i dilatadors, per crear un trajecte entre el ronyó i l'exterior. A través d'aquest trajecte s'introdueixen els diferents aparells per a la fragmentació dels càlculs mitjançant energia làser i per a la seva extracció. Aquest procediment, en el qual els serveis d'Urologia dels hospitals Arnau de Vilanova i Santa Maria de Lleida portaven temps treballant, s'utilitza en casos seleccionats, com per exemple en càlculs grans, de gran duresa, i també quan han fallat tècniques menys invasives de primera opció, com ara la litotrícia extracorpòria i l'endoscòpia.
 
Aquesta tècnica pot aportar grans avantatges sobre casos de litiasi en què els càlculs s'haurien d'extreure mitjançant cirurgies més invasives, que fan necessàries grans incisions o tècniques més complexes, encara que en determinats casos s'han de realitzar d'aquesta manera, segons han explicat des de l'Arnau de Vilanova. El 28 d'abril van dur a terme aquest procediment Jaume Pelegrí, facultatiu adjunt del Servei d'Urologia de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova, i Carlos Rioja, cap de servei d'Urologia de l'Hospital Royo Villanova de Saragossa. 
 
Actualment, l'Arnau de Vilanova de Lleida també disposa d'un Servei de Radiologia Intervencionista per poder fer front a determinades complicacions pròpies de la cirurgia percutània. Aquesta és una tècnica de la qual aviat es beneficiarà una mitjana anual de 25 pacients que, fins ara, s'havien de derivar a altres centres hospitalaris de Barcelona per poder-se sotmetre a aquest tipus de tractament. 

LleidaDiari
Sobre l'Autor

LleidaDiari

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *