L’equip de govern de Lleida presenta un pressupost que dependrà dels acords amb la resta de grups

L’equip de govern de Lleida presenta un pressupost que dependrà dels acords amb la resta de grups| Text i fotografia: ACN

 

L’equip de govern del PSC ha presentat la seva proposta de pressupost de l’Ajuntament de Lleida per al 2016 deixant oberta la partida per a inversions, a l’espera de poder arribar a acords amb la resta de grups per poder tirar endavant els comptes. La proposta preveu uns ingressos de 149,7 milions d’euros i un estalvi de 430.000 euros, que es podrà dedicar a inversions. 

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, acompanyat pels tinents d’alcalde Montse Mínguez i Félix Larrosa, ha presentat aquest dijous la proposta de l’equip de govern de pressupost de la Paeria per al 2016, deixant pendent la partida d’inversions a l’acord que el PSC pugui assolir amb altres grups municipals amb els quals ja està negociant per poder tirar endavant els comptes. Després d’anys amb majoria absoluta Ros es veu obligat a apostar per la “geometria variable” i haurà de cercar acords com ja porta fent aquest mandat en el cas de la seva investidura, amb Ciutadans, i de les ordenances fiscals, pactades amb la Crida-CUP i també amb C’s
 
Així mateix, les inversions també aniran condicionades a la venda de sòl que pugui fer la Paeria i a l’aportació de la resta d’administracions, segons ha explicat. Tot i això, l’alcalde de Lleida preveu que la partida d’inversions del 2016 sigui menor a la pressupostada aquest 2015. Malgrat que dependrà dels acords que pugui arribar amb altres formacions, el PSC aposta per prioritzar les inversions per a la rehabilitació de les Basses –a l’arranjament de l’espai públic i a la licitació del càmping i restaurant-, al nou Museu Morera, a equipaments esportius i a la millora de l’espai públic. 
 
Un estalvi de 430.000 euros
La proposta de pressupost presentada pel PSC (sense concretar la partida d’inversions) preveu uns ingressos de 149.795.532 euros –un 68,8% provinents de l’IBI- i una despesa de 149.365.229,69 euros, en ambdós casos sumant al pressupost corrent de la Paeria els actius financers i el pressupost d’organismes autònoms. D’aquesta manera, l’Ajuntament obtindria un estalvi de 430.302,31 euros. Per aquest 2015 l’estalvi pressupostat és d’1,9 milions. 
 
Els comptes preveuen una lleugera disminució dels ingressos, en concret d’uns 120.000 euros (-0,08%), en relació amb el 2015. Tot i això, l’equip de govern preveu un increment de la capacitat econòmica de la Paeria per la reducció de despeses financeres en 1,8 milions d’euros (-13,09%) i la previsió d’increment de l’activitat econòmica, malgrat la reducció de la pressió fiscal i de les aportacions de les altres administracions. En aquest sentit, Àngel Ros ha destacat la congelació per quart any consecutiu de taxes i impostos municipals, sumat a l’augment de bonificacions per raó social en l’IBI i a manteniment de les bonificacions existents (gratuïtat de la teleassistència i del transport públic per als majors de 65 anys i bons de 50 hores gratuïts de zona blava per als conductors sense multes). 
 
Prioritats en la despesa
La proposta de pressupost del PSC prioritza principalment el funcionament ordinari de la ciutat, poder garantir i millorar els serveis públics que presta la Paeria i la sortida de la crisi econòmica, prioritzant polítiques d’ocupació i foment empresarial. Altres prioritats són l’activació dels símbols d’identitat i autoestima de la ciutat (Seu Vella, Horta, riu Segre i espais naturals i paisatge urbà); garantir les polítiques socials (sobretot en atenció social, educació i habitatge); polítiques d’habitatge amb recursos propis i concertació amb el sector privat; respecte a l’espai públic; economia verda, i el desenvolupament del POUM, combinant la participació ciutadana i professional. 
 
La principal partida en despesa corrent pressupostada serà la corresponent a personal, que s’incrementaria un 1,52%, arribant als 56,03 milions d’euros, seguida per la compra de béns i serveis, que seria de 55,26 milions d’euros, un 2,38% més que l’any 2015. Per contra, es reduiria un 21,39% la despesa destinada al pagament d’interessos (a la qual s’hi destinaria 2,64 milions) i un 10,47% la prevista per a l’amortització de deute (que seria de 9,57 milions). Amb aquestes previsions es podria reduir la càrrega financera de la Paeria arribant fins al 57,96% dels ingressos corrents, i al 103% si s’inclou el deute de l’EMU. 
 
1,3 MEUR d’inversió per a l’adquisició de pisos buits
Altrament, la Paeria ja està negociant amb entitats bancàries i fons d’inversió l’adquisició o la cessió del dret d’ús de paquets d’habitatges buits de la ciutat per incorporar-los a la borsa municipal d’habitatge i poder-los destinar a lloguer social. En aquest sentit, l’Ajuntament de Lleida compta amb uns 900.000 euros, que se sumarien als 400.000 de què disposa l’EMU també per a aquesta finalitat. La previsió de l’equip de govern és incorporar a aquesta borsa uns 200 nous pisos, que se sumarien als prop de 500 que ja en formen part actualment. Amb aquests 1,3 milions d’euros, sumats a l’estalvi previst d’uns 430.000 euros, la Paeria comptaria, com a mínim, amb prop de 2 milions d’euros que podria destinar a inversions. 
 
Els pressupostos per al 2016 es debatran en el Ple municipal del pròxim 25 de novembre, més aviat del que acostumava a ser habitual ja que l’objectiu de l’equip de govern socialista és que els comptes puguin ser vigents ja des del dia l’1 de gener de l’any vinent.