L’Associació Leader de Ponent posa en marxa quatre jornades gastronòmiques



L'Associació Leader de Ponent va posar en marxa el passat dilluns 29 d'octubre la primera de les quatre jornades gastronòmiques centrades en el producte local que es realitzen a l'Escola d'Hoteleria i Turisme de Lleida. La sessió va començar a les 10 del matí i es va allargar fins a les 12 del migdia. Gonzalo Ferreruela, xef del restaurant Ferreruela. Cuina de la Terra va impartir la primera sessió on va presentar la carn de vedella de Cal Sargaire com a producte local que utilitza en els seus plats. L'acompanyava Jordi Capdevila, de Cal Sargaire d'Almacelles, el qual va donar a conèixer el procés d'elaboració de les seves carns així com quina és la producció que en fan a les seves granges.
Ferreruela, per la seva banda, va proporcionar als alumnes tres propostes gastronòmiques elaborades amb diferents productes que es podien trobar a un radi de 100 quilòmetres. Va presentar el caviar de truita de riu de Tavascan, la sal del Salí de Vilanova de la Sal o les nous del Palau d'Anglesola. Amb aquests i d'altres ingredients locals, el xef va elaborar uns rotllets d'escalivada i sardina fumada amb caviar de truita de Tavascan, uns lletons de vedella amb salsa d'ostres i galanga i un gelat de formatge amb codony, nous i magrana. Els plats van ser elaborats en directe i els alumnes van provar cadascun dels plats. El xef va remarcar la importància del producte local com a base del seu restaurant, el qual va «més enllà de Restaurant Ferreruela i hi afegim Cuina de la terra». Ferreruela també va destacar «que és molt important conèixer el productor i la història que hi ha darrere per assaborir com cal el producte».
El projecte gastronòmic lleidatà Gustum
Emmarcada en el projecte Gustum, la proposta té per objectiu promocionar els aliments produïts a les comarques de l'Urgell, el Pla d'Urgell, el Segrià i Les Garrigues i fer valdre davant dels futurs professionals del món de l'hostaleria. Aquests estudiants, formats a la província, són un col·lectiu estratègic, ja que seran prescriptors dels productes locals en un futur pròxim. A través de quatre sessions els 35 alumnes del 3r curs del Cicle Formatiu de Grau Superior de Direcció en Cuina i Serveis de Restauració i els de 3r curs del Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Cuina, Gastronomia i Serveis de Restauració de l'Escola d'Hoteleria de Lleida coneixeran de primera mà el valor dels productes de les quatre comarques a través d'un showcooking impartit per un xef de referència de cada comarca.

Aquest elaborarà diferents propostes gastronòmiques utilitzant productes del seu territori. Durant la sessió cada xef repassarà les qualitats i característiques de cada producte, la forma òptima de treballar-lo i els resultats que se n'obtindran. Xavi Benet, de l'Hostal Benet (Les Borges Blanques) serà el segon cuiner d'aquestes jornades, que continuaran el dilluns 5 de novembre. Tots els xefs estan acompanyats a més d'un productor de cada zona que els ajuda a explicar millor el producte utilitzat i el valor que té per a la gastronomia.
Gustum és un projecte coordinat per l'Associació Leader de Ponent i que té com a objectiu promoure el desenvolupament econòmic del territori a partir de la promoció del producte local artesà i de qualitat en sinergia amb altres sectors econòmics com la restauració, el turisme i el petit comerç. L'Associació Leader de Ponent és una entitat sense ànim de lucre i configurada com a Grup d'Acció Local (GAL) creada per a gestionar la metodologia Leader del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) 2014-20120 a les comarques del Pla d'Urgell, l'Urgell, les Garrigues i el Segrià (sud). Una de les línies d'actuació de l'Associació és l'execució de projectes de cooperació amb altres GAL, com el projecte Gustum, i projectes estratègics com Espais Naturals de Ponent. Tots dos són finançats pel Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya (57%) i pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) (43%).