L’Associació Leader de Ponent posa en marxa quatre jornades gastronòmiques

Imatge del xef Gonzalo Ferreruela

Imatge del xef Gonzalo Ferreruela | LleidaDiari.cat

 

L'Associació Leader de Ponent va posar en marxa el passat dilluns 29 d'octubre la primera de les quatre jornades gastronòmiques centrades en el producte local que es realitzen a l'Escola d'Hoteleria i Turisme de Lleida. La sessió va començar a les 10 del matí i es va allargar fins a les 12 del migdia. Gonzalo Ferreruela, xef del restaurant Ferreruela. Cuina de la Terra va impartir la primera sessió on va presentar la carn de vedella de Cal Sargaire com a producte local que utilitza en els seus plats. L'acompanyava Jordi Capdevila, de Cal Sargaire d'Almacelles, el qual va donar a conèixer el procés d'elaboració de les seves carns així com quina és la producció que en fan a les seves granges.

 

Ferreruela, per la seva banda, va proporcionar als alumnes tres propostes gastronòmiques elaborades amb diferents productes que es podien trobar a un radi de 100 quilòmetres. Va presentar el caviar de truita de riu de Tavascan, la sal del Salí de Vilanova de la Sal o les nous del Palau d'Anglesola. Amb aquests i d'altres ingredients locals, el xef va elaborar uns rotllets d'escalivada i sardina fumada amb caviar de truita de Tavascan, uns lletons de vedella amb salsa d'ostres i galanga i un gelat de formatge amb codony, nous i magrana. Els plats van ser elaborats en directe i els alumnes van provar cadascun dels plats. El xef va remarcar la importància del producte local com a base del seu restaurant, el qual va «més enllà de Restaurant Ferreruela i hi afegim Cuina de la terra». Ferreruela també va destacar «que és molt important conèixer el productor i la història que hi ha darrere per assaborir com cal el producte».

 

El projecte gastronòmic lleidatà Gustum

Emmarcada en el projecte Gustum, la proposta té per objectiu promocionar els aliments produïts a les comarques de l'Urgell, el Pla d'Urgell, el Segrià i Les Garrigues i fer valdre davant dels futurs professionals del món de l'hostaleria. Aquests estudiants, formats a la província, són un col·lectiu estratègic, ja que seran prescriptors dels productes locals en un futur pròxim. A través de quatre sessions els 35 alumnes del 3r curs del Cicle Formatiu de Grau Superior de Direcció en Cuina i Serveis de Restauració i els de 3r curs del Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Cuina, Gastronomia i Serveis de Restauració de l'Escola d'Hoteleria de Lleida coneixeran de primera mà el valor dels productes de les quatre comarques a través d'un showcooking impartit per un xef de referència de cada comarca.

Imatge del taller

Imatge del taller | LleidaDiari.cat

 

 

Aquest elaborarà diferents propostes gastronòmiques utilitzant productes del seu territori. Durant la sessió cada xef repassarà les qualitats i característiques de cada producte, la forma òptima de treballar-lo i els resultats que se n'obtindran. Xavi Benet, de l'Hostal Benet (Les Borges Blanques) serà el segon cuiner d'aquestes jornades, que continuaran el dilluns 5 de novembre. Tots els xefs estan acompanyats a més d'un productor de cada zona que els ajuda a explicar millor el producte utilitzat i el valor que té per a la gastronomia.

 

Gustum és un projecte coordinat per l'Associació Leader de Ponent i que té com a objectiu promoure el desenvolupament econòmic del territori a partir de la promoció del producte local artesà i de qualitat en sinergia amb altres sectors econòmics com la restauració, el turisme i el petit comerç. L'Associació Leader de Ponent és una entitat sense ànim de lucre i configurada com a Grup d'Acció Local (GAL) creada per a gestionar la metodologia Leader del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) 2014-20120 a les comarques del Pla d'Urgell, l'Urgell, les Garrigues i el Segrià (sud). Una de les línies d'actuació de l'Associació és l'execució de projectes de cooperació amb altres GAL, com el projecte Gustum, i projectes estratègics com Espais Naturals de Ponent. Tots dos són finançats pel Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya (57%) i pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) (43%).