Sense Categoria

L’Associació de Diplomàtics espanyols mostra la seva «disconformitat» amb el nomenament de Ros com ambaixador a Andorra

Avatar
  • agost 15, 2018
  • 3 min read

Imatge d'arxiu d'Àngel Ros | ACN

 

Al ja exalcalde de Lleida, Àngel Ros, no li han tardat en néixer els problemes des del seu nomenament com a nou ambaixador d'Espanya a Andorra. Després que aquest dimarts el ple de la Paeria de Lleida confirmés la seva renúncia com a paer en cap, aquest dimecres, l'Associació de Diplomàtics espanyols (ADE), que representa en l'actualitat a més del 75% del total de membres de la carrera diplomàtica espanyola, ha expressat la seva «preocupació» pels nomenaments d'Àngel Ros com ambaixador d'Espanya a Andorra, de Juan Andrés Perelló com a ambaixador delegat representant permanent a la UNESCO i de Manuel Escudero com a ambaixador representant davant l'OCDE. En un comunicat, l'ADE ha mostrat la seva «disconformitat» amb aquests nomenaments d'ambaixadors denominats «polítics», és a dir, no pertanyents a la carrera diplomàtica, segons apunta l'associació.

 

L'Associació de Diplomàtics espanyols apunta que aquesta discrecionalitat no pot ni ha de convertir-se en arbitrarietat, basar-se en criteris partidistes o servir per garantir una «sortida institucional» per a persones a les quals es vulgui beneficiar en detriment dels funcionaris diplomàtics, «que són els professionals en aquesta matèria». L'ADE assegura que ser ambaixador d'Espanya «no s'improvisa ni s'aprèn en pocs anys» i assenyala que és la conseqüència última d'una carrera professional que s'inicia en superar unes oposicions «exigents» i que es continua amb una dilatada experiència després de «molts anys de treball consagrats a salvaguardar els interessos» d'Espanya tant a l'estranger com al propi país.

 

Els requisits que s'han de complir per a ser diplomàtic

El reglament de la carrera diplomàtica, ara sota revisió, estableix diversos requisits «ineludibles» per arribar a ser cap de missió diplomàtica i entre aquests haver complert, com a mínim, vint anys de carrera, segons indica l'ADE. La nova versió del reglament que ara es negocia manté aquesta exigència d'una brillant i dilatada trajectòria professional per accedir a una prefectura de missió. «No s'entén, en bona lògica, que un funcionari hagi d'haver complert vint anys d'exercici de la seva professió i haver ocupat una sèrie de llocs de responsabilitat diplomàtica per aspirar a ser ambaixador, i qui és nomenat per raons partidistes, cap», critica.

 

No obstant, l'associació puntualitza que per aquests i molts altres motius, «els nomenaments d'ambaixadors polítics s'han de limitar al màxim i només aplicar-se molt excepcionalment en els casos en què un determinat nomenament afavoreixi de manera indiscutible l'interès d'Espanya». L'ADE recorda que l'actual ministre d'Afers exteriors Unió Europea i Cooperació ha manifestat reiterades vegades la seva voluntat d'aprofundir en la professionalització de la carrera diplomàtica, i en concret s'ha referit a la necessitat que les ambaixades siguin atribuïdes segons criteris d'estricte mèrit i capacitat entre diplomàtics de carrera, excepte casos «molt excepcionals». Per això, l'ADE confia que aquests nomenaments siguin veritablement casos «molt aïllats» i espera que aquestes reflexions «coadjuvin a una òptima presa de decisions en benefici dels interessos d'Espanya en l'àmbit de la nostra política exterior».

Avatar
Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *