L’Associació Antisida de Lleida diagnostica 9 casos d’infecció de VIH a Lleida el 2014

L’Associació Antisida de Lleida diagnostica 9 casos d’infecció de VIH a Lleida el 2014| Redacció – Fotografia: Miki de Santiago (Arxiu)

 

L’any 2014 es van diagnosticar 524 nous casos d’infecció VIH a Catalunya, 20 dels quals són veïns de les comarques de Lleida i Pirineus, segons dades epidemiològiques publicades pel Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les ITS i Sida de Catalunya (CEEISCAT). 

D’aquesta xifra a Ponent, el 45% (9 casos) van ser diagnosticats al servei d’atenció de l’Associació Antisida de Lleida. Pel que fa els nous casos de sida a Catalunya, l’any 2014 es van diagnosticar 93 casos a Catalunya, dels quals 1 cas a les comarques de Lleida i Pirineus. Aquestes xifres indiquen que la taxa de nous diagnòstics de VIH es manté estable. 
 
L’Associació Antisida de Lleida commemora aquest dimecres, dia 27 de maig, el Dia Memorial de la Sida, una celebració emotiva en record a totes aquelles persones que han mort com a conseqüència del VIH/sida a Lleida. En l’acte central de la commemoració, enguany es llegiran 86 noms de persones que han vist truncats els seus projectes de vida per la infecció.
 
“Cal desenvolupar i aplicar acciones específiques per reduir les noves infeccions en aquelles persones que mantenen pràctiques de risc” ha assenyalat el president de l’entitat, Joan Fibla, que ha recalcat la importància de fomentar l’educació afectivo-sexual, la utilització del preservatiu en les relacions sexuals i l’apoderament de les persones, en especial els joves, en les relacions afectivo-sexual. Fibla també ha afirmat que la via de transmissió és el contacte sexual entre persones del mateix o de diferent sexe, tot i que ha pujat la infecció en homes que tenen sexe amb homes. 
 
El Dia Memorial de la Sida és en un dels actes centrals per fomentar la importància de la informació, la prevenció i la defensa de la imatge i de la dignitat com a persona dels portadors/es del VIH i dels malalts/es de la sida. A més, s’ha convertit en una oportunitat única per veure l’exposició de tapissos elaborats a mà per les famílies i amics i amigues i cedits per l’Associació Projecte dels Noms de Barcelona.