Sense Categoria

L’Arnau de Vilanova engega un assaig per evitar l’extirpació dels ganglis de l’aixella en càncers de mama

LleidaDiari
  • octubre 15, 2015
  • 3 min read
L’Arnau de Vilanova engega un assaig per evitar l’extirpació dels ganglis de l’aixella en càncers de mama

L’Arnau de Vilanova engega un assaig per evitar l’extirpació dels ganglis de l’aixella en càncers de mama| Text i fotografia: ACN

 

L'hospital Arnau de Vilanova de Lleida ha engegat el passat mes de juny un assaig clínic únic al món amb l'objectiu d'evitar l'extirpació dels ganglis de l'aixella a pacients amb càncer de mama. En concret, es podria estalviar aquesta 'cirurgia invasiva' a un 15% de les afectades si s'acaba demostrant que és innecessària perquè ja han eliminat els tumors dels ganglis amb la quimioteràpia prèvia a l'operació. 

Ho ha explicat aquest dijous Edelmiro Iglesias, cap de la Unitat de Mama de l'hospital lleidatà. D'altra banda, tant Iglesias com la coordinadora del programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama a la Regió Sanitària Lleida, Montse Llorens, han remarcat la necessitat d'ampliar el programa de cribratge amb mamografies a dones que tinguin risc de patir aquesta malaltia  independentment de l'edat de tinguin. Ara mateix, només entren al programa dones d'entre 50 i 69 anys. Aquest grup d'edat representa el 40% del total de nous casos detectats però la resta estan fora d'aquesta franja (el 30% tenen més de 70 anys i l'altra 30% menys de 50). 
 
L'any 2014 l'hospital Arnau de Vilanova de Lleida va atendre 350 nous casos de càncer de mama, dels quals 54 es van detectar gràcies al programa de detecció precoç. Hi ha molts casos, per tant, que continuen quedant fora de la franja d'edat controlada a través de mamografies que es fan cada dos anys i els professionals creuen que cal evolucionar cap a a un cribratge més personalitzat en funció de si la dona pertany o no a un grup de risc (sobretot quan hi ha antecedents familiars que indicarien alguna alteració genètica o quan la dona presenta el que es coneix com a 'mama densa', un tipus de mama molt fibrosa que dificulta la interpretació de les mamografies). Segons Iglesias i Llorens, entre el col·lectiu mèdic europeu hi ha l'opinió generalitzada que caldria millorar el programa de detecció precoç i avançar en aquesta línia, però això requereix més dotació pressupostària.
 
Pel que fa a l'assaig clínic, Iglesias ha explicat que va començar al mes de juny i ja hi han participat cinc pacients que reuneixen els requisits per fer-ho. En concret, són dones a qui s'ha detectat un càncer de mama de dues de les tipologies existents (HERB 2 positiu o triple negatiu, les que responen millor a la quimioteràpia) i que tenen com a màxim dos ganglis de l'aixella afectats.
 
L'objectiu és que se sumin a l'estudi altres hospitals por poder arribar als 200 casos necessaris perquè les dades tinguin validesa estadística. De moment han mostrat el seu interès el Clínic de Barcelona i la Paz de Madrid. En tot cas, la resta de centres seguiran el protocol establert a l'hospital lleidatà, que serà on se centralitzaran i gestionaran els resultats.
 
El cap de la Unitat de Mama de l'Arnau de Vilanova ha volgut llançar un missatge optimista recordant que el 85% dels càncers de mama es curen.
 
Totes aquestes dades s'han donat a conèixer en una roda de premsa prèvia a la commemoració, dilluns vinent 19 d'octubre, del dia mundial del Càncer de Mama.

LleidaDiari
Sobre l'Autor

LleidaDiari

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *