Sense Categoria

L’armari de les cinc claus torna a l’Arxiu Municipal de l’Ajuntament de Lleida una vegada restaurat

LleidaDiari
  • maig 17, 2012
  • 3 min read
L’armari de les cinc claus torna a l’Arxiu Municipal de l’Ajuntament de Lleida una vegada restaurat

L’armari de les cinc claus torna a l’Arxiu Municipal de l’Ajuntament de Lleida una vegada restaurat| Redacció – Fotografia: Ajuntament de Lleida

 

L’armari dels privilegis, també anomenat de les cinc claus, ja ha tornat a l’Arxiu Municipal de l’Ajuntament de Lleida, una vegada realitzats els treballs de restauració al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya.

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha visitat aquest dimecres l’Arxiu Municipal per tal de comprovar el resultat dels treballs que s'han realitzat a l’element mobiliari més valuós de l’Ajuntament de Lleida. El moble, que data de l’any 1686, servia per conservar els privilegis reials concedits a la ciutat, així com la documentació més rellevant de la institució.

El moble és un armari de fusta de noguera, d’estil barroc que compta amb cinc panys i cinc claus i 48 calaixos. El nombre de claus i panys es devia a la voluntat d’ajudar a salvaguardar els valuosos continguts dels arxius tant de caràcter civil com eclesiàstic. En la part superior de l’armari hi ha gravat en lletres daurades sobre fons negre: 'Privilegis i actes de la ciutat 1686'. La seva funció va estretament lligada a la històrica de la producció documental de la institució i al seu arxiu.

Els treballs de restauració

La restauració que s’ha portat a terme consisteix en la neteja general a fons en sec tant de les parts exteriors com de les interiors de l’armari. S’ha treballat, especialment, en la cavitat enfonsada que es forma sobre el sostre de l’armari i les posts de l’entaulament que l’envolten, en l’estructura interna compartimentada i interiors dels calaixos, a sota de la part inferior de la base, les fonadures del cos de l’armari i la zona de les potes i també la part del darrere. També s’han reintegrat les faltes de fusta que presenten les dues portes així com diferents desperfectes.

Els treballs de restauració inclouen, també, encolar la motllura lateral esquerra del cos de la base, col·locar correctament els panys i els escuts de pany desclavats, reparar els topalls interiors dels dos calaixos del cos de la base i determinar la composició de l’envernissat actual i suprimir la gruixuda capa de vernís que recobreix la totalitat de la superfície de l’armari, tant exterior com interior, entre d’altres actuacions.
 
L’armari de les cinc claus està situat a l’Arxiu de l’Ajuntament de Lleida, a la planta baixa de la Paeria. El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya té com a objectiu salvaguardar els béns culturals mobles de Catalunya: conèixer el seu estat de conservació; programar i prioritzar les actuacions de conservació preventiva i les de conservació–restauració; avaluar i aprovar les propostes de tractament, i coordinar, executar i fer el seguiment de les intervencions.

LleidaDiari
Sobre l'Autor

LleidaDiari

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *