L’Ajuntament de Lleida regalarà 50 hores de zona blava als vehicles que no tinguin multes

L’Ajuntament de Lleida regalarà 50 hores de zona blava als vehicles que no tinguin multes| Redacció – Fotografia: Laura Biela / Ajuntament de Lleida

 

L’Ajuntament de Lleida ha presentat aquest dijous les noves mesures que inclouran les Ordenances Fiscals 2015, entre les que destaquen, en matèria de mobilitat, l’autobús gratuït per a majors de 65 anys, i 50 hores d’estacionament de franc en zona blava per a vehicles sense multes. 

La Paeria oferirà als majors de 65 anys una nova targeta gratuïta d’accés als autobusos. En aquest sentit, l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha explicat que “tenint en compte que en molts casos suporten càrregues familiars com a conseqüència de la crisi creiem que és avenç des del punt de vista social”. 

 

Pel que fa a la segona mesura anunciada, els vehicles del padró municipal de Lleida que no tinguin multes gaudiran de 50 hores anuals gratuïtes d’aparcament en zona blava. Les hores es distribuiran trimestralment. Aquest temps d’estacionament té un valor, aproximadament, de 50 euros. Essent el cost mig de l’impost de circulació a Lleida de 100 euros, la mesura equival a un descompte del 50 per cent per als bons conductors. 

 

Les noves ordenandes també congelen, per tercer any consecutiu, tots els impostos i taxes municipal, a més d’ampliar les bonificacions. Uns canvis que, segons ha explicat Ros, permetran aconseguir un estalvi estimat per als lleidatans d’uns quatre milions d’euros.

 
La proposta que presenta l’equip de govern congela el rebut de l’IBI “a la baixa”. El tipus impositiu queda fixat en 0’703, amb el que s’aconsegueix que, dels 109.428 rebuts, un 47’6% baixin lleugerament, un 47’4% es mantinguin i un 5% pugin lleugerament. Així mateix, es redueix un 17% el valor cadastral, fet que repercuteix positivament en la plusvàlua i en els impostos de la renda i del patrimoni i de successions.  Pel que fa a la plusvàlua, en manté la bonificació fins al 90% en els casos d’herència d’habitatge habitual i del 80% per cessió de pis heretat a l’oficina local d’habitatge.
 
Noves mesures
Com en els darrers exercicis, al 2015, les ordenances fan passos endavant en la seva vessant social i introdueixen noves mesures per reduir els imports de determinats serveis:
– La teleassistència, definitivament, esdevé servei universal i, per tant, gratuït per a tots els usuaris que en tinguin dret, és a dir, majors de 65 anys o persones de menor edat amb diversos graus de dependència, ha detallat l’alcalde de Lleida. 
 
– En la mateixa línia d’ajut a les famílies, el SAD (Servei d’Atenció Domiciliària) redueix la seva tarifa en un 22 per cent (passa de 12’85 a 10 euros l’hora)
 
– També es produirà una bonificació de fins al 100 per cent en l’ocupació de la via pública per a les entitats sense ànim de lucre, entitats solidàries que organitzen meses en el carrer per fer captació de socis, per exemple.
 
– S’augmentaran les bonificacions per a les famílies en les taxes educatives. Es fixa un 50 per cent de bonificació per a les famílies nombroses i monoparentals i un 75 per cent per a les de categoria especial. 
 
– Es manté la bonificació del 50% de l’IBI en els pisos llogats a través de l’Oficina Local d’Habitatge.
 
La Paeria ha anunciat també aquest dijous que els pressupostos contemplaran una línia d’ajuts per a les famílies afectades per la turbonada que va causar nombroses destrosses a la partida de Llívia, diferents zones de l’Horta i el nord de Balàfia.  
 
Les ordenances fiscals també estableixen donar facilitats per complir les obligacions tributàries, amb fins a 18.000 euros de dispensa de garantia i 12 mesos de termini dels fraccionaments automàtics per a deutes de fins a 1.200 euros.