L’Ajuntament de Lleida aprova per unanimitat la rebaixa cadastral del 18%

L’Ajuntament de Lleida aprova per unanimitat la rebaixa cadastral del 18%| ACN – Fotografia: Ajuntament de Lleida

 

La primera Junta de Govern Extraordinària amb presència de l’oposició ha aprovat per unanimitat que la Paeria s’aculli a la reducció dels valors cadastrals d’un 18% a què dóna possibilitat el Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques. 

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, que presideix la Junta de Govern, ha valorat positivament que el conjunt de grups que integren l’Ajuntament s’hagin sumat a aquesta petició, que forma part dels acords que en matèria fiscal van signar els grups del PSC i Ciutadans en el marc de l’elaboració del cartipàs municipal. La presidenta del grup municipal de C’s, Ángeles Ribes, ha destacat que amb aquesta mesura es pretén beneficiar als veïns de Lleida.
 
Segons el PSC, aquesta mesura suposarà una disminució directa de la plusvàlua i les transmissions patrimonials i també, en diferent mesura, sobre l’impost del patrimoni o l’impost sobre la renda, en funció de les circumstàncies de cada contribuent. El Grup Municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem denuncia, en canvi, que la rebaixa cadastral del 18% a la qual l’equip de govern de la Paeria ha aprovat acollir-se és insuficient i no comportarà una baixada real de l’Impost de Béns Immobles que han de pagar els lleidatans.
 
El president del grup republicà, Carles Vega, alerta que “el propi Àngel Ros ja ha manifestat que modificarà el gravamen de manera que la gent continuï pagant el mateix IBI que fins ara”. Segons Vega, això facilitarà que “Ros pugui continuar tenir el nivell de despesa desenfrenat que fins ara ha tingut”. De fet, Vega recorda que ‘l’any passat ja es va rebaixar el valor cadastral un 17%, però es va apujar el tipus de gravamen del 0,6% al 0,7% i a la pràctica la gent va pagar igual o més”. El Grup Municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem ha demanat a l’equip de govern una revisió cadastral que sí serviria per adequar els impostos a la situació actual, però el grup del PSC ha declinat la proposta. Ros ha destacat que entre la rebaixa del 17% de l’any passat i del 18% d’enguany, “ja ens atansem als valors cadastrals segons la normativa”.
 
Pel que fa a la quota de l’IBI, es debatrà en el ple monogràfic de les Ordenances Municipals. La primera Junta de Govern s’ha celebrat aquest dimecres en la qual de manera extraordinària hi ha participat un regidor de cada grup municipal. El cartipàs de la legislatura 2015-2019 estableix que quan la Junta hagi de veure expedients en què actua per delegació del Ple, el president en convidarà a participar -amb veu però sense vot- a un regidor de cada grup municipal.