L’Ajuntament de Lleida aprova el pressupost per al 2016 amb el suport del PSC, ERC i C’s i l’abstenció de CiU i PP

L’Ajuntament de Lleida aprova el pressupost per al 2016 amb el suport del PSC, ERC i C’s i l’abstenció de CiU i PP| Text i fotografia: ACN

 

El Ple de l’Ajuntament de Lleida ha donat llum verda aquest dimecres al pressupost de la Paeria per al 2016, que ascendeix a 156,7 milions d’euros, un 1,47% més que el del 2015. Els comptes, que preveuen 8,5 milions d’euros per a inversions, prioritzen el funcionament ordinari de la ciutat, garantir els serveis públics que presta la Paeria i la sortida de la crisi. 

El projecte de pressupostos del PSC ha comptat amb el suport de Ciutadans i d’ERC-Avancem mentre CiU i PP s’han abstingut, després que l’equip de govern socialista acceptés incloure diferents esmenes presentades per aquestes formacions. El Comú i la Crida per Lleida-CUP hi han votat en contra.
 
La tinenta d’alcalde d’Economia, Montse Mínguez, ha destacat que es tracta d’uns pressupostos de “consolidació” que prioritzen principalment el funcionament ordinari de la ciutat i poder garantir i millorar els serveis públics que presta la Paeria i la sortida de la crisi econòmica, prioritzant polítiques d’ocupació i foment empresarial. Altres prioritats són l’activació dels símbols d’identitat i autoestima de la ciutat (Seu Vella, Horta, riu Segre i espais naturals i paisatge urbà); garantir les polítiques socials (sobretot en atenció social, educació i habitatge); polítiques d’habitatge amb recursos propis i concertació amb el sector privat; respecte a l’espai públic; economia verda, i el desenvolupament del POUM, combinant la participació ciutadana i professional. 
 
Així mateix, el pressupost preveu destinar 8,5 milions d’euros a inversió, diners que s’obtindran de l’estalvi de 430.000 previst, que se suma als 6,1 milions d’euros que la Paeria preveu ingressar amb la venda de solars, i a les aportacions d’Estat i Generalitat. La remodelació de les Basses, el nou Museu Morera i la rehabilitació del Centre Històric seran alguns dels projectes on preveu invertir l’Ajuntament de Lleida l’any vinent. Al marge dels 8,5 milions, per la seva part les concessionàries d’aigua i llum invertiran l’any vinent uns 3 milions d’euros més a la ciutat. 
 
Els comptes també preveuen reduir un 21,39% la despesa destinada al pagament d’interessos (a la qual s’hi destinaria 2,64 milions) i un 10,47% la prevista per a l’amortització de deute (que seria de 9,57 milions). Amb aquestes previsions l’objectiu es reduir la càrrega financera de la Paeria arribant fins al 57,96% dels ingressos corrents, que se situaria en el 103% si s’inclou el deute de l’EMU. Al marge queda també el deute del PCiTAL i del Centre de Negocis i Convencions. 
 
Acords amb l’oposició
L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha agraït la voluntat de consens i d’arribar a acords per part de l’oposició. “Ens hem de sentir tots orgullosos d’uns pressupostos que donen resposta a les necessitats actuals i que prioritzen i garanteixen els serveis públics i aposten pel progrés de la ciutat”. Així mateix, la majoria dels grups de l’oposició també han valorat positivament la predisposició de l’equip de govern per a l’entesa amb la resta de grups. La portaveu de C’s, Ángeles Ribes, ha justificat el seu vot favorable als comptes per “responsabilitat” tot i remarcar que estaran amatents a l’hora d’acceptar factures que no estiguin previstes als pressupostos. 
 
El PSC ha decidit incloure als pressupostos la inclusió de partides per a millorar el control pressupostari, la creació d’un consell editorial municipal i un augment de les aportacions per a Sucs i Raïmat, mesures plantejades per C’s, de la mateixa manera que la supressió de l’aportació municipal a l’Aeroport de Lleida-Alguaire (150.000 euros), que també ha estat acceptada per l’equip de govern. 
 
El president del grup d’ERC-Avancem, Carles Vega, ha explicat que el vot favorable als pressupostos “no és un canvi de cromos sinó que és fruit de la negociació de la voluntat del PSC i d’ERC-Avancem” que suposa el “primer pas per començar a construir una ciutat diferent a la que tenim i per avançar cap a la transformació social”. L’acord entre ERC-Avancem i el PSC inclou la incorporació de mig centenar d’esmenes presentades pels republicans entre les quals destaquen l’assumpció per part de la Paeria de la gestió directa de la Llotja, del servei de grua, de zona blava i de dipòsit de vehicles, així com la creació d’una plaça de director-programador únic d’arts escèniques a Lleida, que inclogui els teatres de la Llotja i l’Escorxador. Altres punts d’acord són la posada en marxa d’una tarja social, destinar 150.000 euros a lluitar contra la pobresa energètica i 560.000 euros per a l’arranjament del parc de les Basses. A més, ERC ha aconseguit que la Paeria mantingui la seva aportació al Consorci per a la Normalització Lingüística, que C’s volia eliminar. 
 
Per la seva part, el president del grup municipal de CiU, Toni Postius, ha deixat clar que “no són els nostres pressupostos” tot i reconèixer que “per primer cop són uns pressupostos participatius des l’òptica de l’oposició municipal”, malgrat defensar que encara cal avançar més perquè comptin també amb la participació ciutadana. Així mateix, ha qüestionat que la previsió d’ingressos prevista es pugui acabar complint. 
 
CiU i PP s’han abstingut
CiU ha acabat optant per l’abstenció després que el PSC hagi acceptat 15 de les 27 esmenes d’aquest grup municipal. Entre aquestes, s’inclouen 658.000 euros per a l’adequació del camp de futbol de Ciutat Jardí i altres dos camps de futbol 7 a Balàfia i Pardinyes; 400.000 euros per a la millora d’equipaments municipals; 300.000 euros per a un pa d’ocupació per a persones discapacitades; 150.000 per a camins de l’Horta, entre altres. 
 
El regidor popular, Joan Vilella, també ha agraït la voluntat de d’arribar a acords del PSC però ha insistit que “són uns comptes continuistes que perpetuen la pressió fiscal als lleidatans”. “Mateixos pressupostos però amb la mateixa finalitat, pagar els excessos i obres faraòniques dels diferents governs municipals socialistes”, ha sentenciat. 
 
Malgrat això, el PP també s’ha abstingut després que l’equip de govern hagi incorporat destinar 130.000 euros al Centre Històric; 100.000 euros per a afavorir la creació d’empreses a la Mariola; 80.000 euros per a la Seu Vella i 75.000 per a la millora de camins, propostes totes elles plantejades pels populars.
 
Comú i Crida, en contra
El Comú de Lleida i la Crida-CUP han estat els dos únics grups que han votat en contra del pressupost i han coincidit a reclamar la participació ciutadana en la seva elaboració. El regidor del Comú, Sergi Talamonte, ha assegurat que els comptes “generaran deute i faran més gran el forat de la situació econòmica de l’Ajuntament” i “no els votarem perquè no resolen els problemes reals de la ciutadania”. En aquest sentit, ha criticat que Lleida seguirà sent la capital de província amb els impostos més alts de l’Estat. Per la seva part, el regidor de la Crida, Francesc Gabarrell, ha afirmat que “són uns pressupostos que responen a un model polític determinat de construcció de ciutat” el qual no respon als interessos que defensa aquest grup municipal. 
 
A banda del pressupost per al 2016, durant el Ple també ha aprovat la plantilla de personal i el catàleg de llocs de treball de l’Ajuntament de Lleida per a l’any 2016.