L’aeroport d’Alguaire rep 26.400 passatgers en els seus primers sis mesos

L’aeroport d’Alguaire rep 26.400 passatgers en els seus primers sis mesos| Redacció – Fotografia: Diputació de Lleida / Aeroport d’Alguaire

 

La subdelegada del Govern a Lleida, Inma Manso, ha visitat aquest matí les instal·lacions de l’aeroport Lleida-Alguaire per conèixer les tasques de control i identificació que hi duen a terme les forces de seguretat, Guàrdia Civil i Cos Nacional de Policia, coincidint amb els sis primers mesos de l’habilitació de l’aeroport com a punt fronterer que permet el tràfic aeri d’avions provinents de fora de l’espai Schengen.

Manso, que ha fet la visita a les instal·lacions acompanyada pel delegat territorial del Govern de la Generalitat, Ramon Farré, el director de l’aeroport, Alberto López, el Coronel de la Comandància de la Guàrdia Civil, Pedro Rodríguez, i el comissari principal Cap provincial del Cos Nacional de Policia (CNP), José Antonio Morales, ha explicat que en aquests sis mesos “no s’han registrat incidències destacables pel que fa les tasques de control i identificació dels viatgers procedents de fora de l’espai Schengen”.

Els agents de la Guàrdia Civil han efectuat control de passatgers i equipatges en l’anomenada zona “restringida o zona aire” a uns 26.400 passatgers amb arribades i/o sortides procedents i/o amb destí a London-Watwick, Manchester, Belfast, Bristol i Birminghan.

La majoria d’incidències fan referència a la detecció d’objectes que estan prohibits incloure en els equipatges de mà. La subdelegada ha destacat que “no hi ha hagut incidències importants ni en l’àmbit de la seguretat aeroportuària de la 'zona aire'  ni en l’àmbit de control fiscal, les dues àrees competencials encomanades segons la legislació vigent”. En aquest sentit, la Guàrdia Civil només ha obert un expedient per infracció administrativa de contraban de tabac de procedència extracomunitària i una altra denúncia per infracció a la normativa de seguretat aèria (un vehicle en zona restringida sense acreditació en vigor). 

Pel que fa a les tasques que porta a terme el Cos Nacional de Policia en l’aeroport, basades en el control de documentació a ciutadans procedents de fora de l’espai Schengen, els agents policials han controlat la legalitat i vigència de la documentació d’aquests 26.400 passatgers. Només en una ocasió, els agents policials van procedir a la detenció de una passatgera natural de Zaire amb una ordre europea de detenció per part de la Interpol i reclamació judicial per part d’un jutjat de Marbella per estafa.

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) d’1 de desembre de 2011 va publicar l’Ordre de Presidència que habilitava l’aeroport Lleida-Alguaire com a lloc fronterer que permet l’aterratge i l’enlairament d’avions provinents de fora de l’espai Schengen. L’espai Schengen està format per 25 països, els residents de 22 països dels vint-i-set de la Unió Europea (queden fora Regne Unit, Irlanda, Xipre, Bulgària i Romania) i quatre extracomunitaris que són Islàndia, Noruega i Suïssa i Liechtenstein. Té el seu origen en el Tractat Schengen de 1985 i representa un territori on està garantida la lliure circulació de les persones i l’aplicació de procediments i normes comunes en referència als visats per a estades curtes, les sol•licituds d’asil i els controls fronterers.