L’acusat de quedar-se amb diners de la seva tieta diu que els va invertir en ella

L'acusat d'apropiació indeguda, a l'Audiència de Lleida

L'acusat d'apropiació indeguda, a l'Audiència de Lleida | LleidaDiari.cat

 

L'acusat de quedar-se amb 32.549 euros de la seva tieta ha declarat al judici celebrat aquest dijous a l'Audiència de Lleida que la dona li va dir que eren per ell. Ha assegurat que ella li va dir que volia anar a viure amb ell a Lleida, que va ser ella qui va obrir un compte corrent a nom dels dos i també qui li va dir que volia vendre el pis que ella tenia a Sevilla. «Jo no la vaig voler enganyar mai. La seva filla no la volia a casa» ha dit afligit en el seu torn d'última paraula. L'acusat ha explicat que va agafar del compte conjunt la meitat dels diners corresponents a la venda del pis de la dona de Sevilla perquè havia de pagar les factures de les obres que havia fet al pis per adaptar-lo per la dona. Ha relatat que hi va instal·lar calefacció, va canviar la banyera per una dutxa i que li va comprar un llit articulat.

 

Els fets van tenir lloc l'any 2014. Tal com ha reconegut l'acusat, el gener d'aquell any, va traslladar la seva tieta, que vivia a Sevilla, a viure amb ell a Lleida. «Estava acabada d'operar i el metge li va dir que no podia viure sola. La seva filla la volia dur a una residència, amb les monges, i ella no volia. Em va dir que si jo me la volia endur, venia amb mi», ha declarat. Segons la filla, però, la seva mare, li va dir que aniria a passar una temporada a Lleida perquè és on està enterrat el seu marit i que així aniria al cementiri. Però s'hi va passar més d'un any. La dona va estar vivint amb l'acusat fins a l'abril de 2015, quan la filla de la dona la va anar a recollir. En un any i tres mesos no havia anat a veure-la, segons ha explicat, perquè no es trobava bé i perquè pensava que la seva mare no la volia veure.

 

Admet que la tieta el va incloure als comptes

Segons ha declarat l'home, la seva tieta el va incloure com a cotitular de dos comptes bancaris dels quals fins llavors només ella era la titular i també li va atorgar poders per poder actuar en nom seu. Així, l'home, es va encarregar de vendre el pis que la dona tenia a Sevilla, l'octubre de 2014, i es va quedar la meitat. «El vam vendre perquè ella ja no hi volia anar, no tenia ascensor i només li causava despeses de manteniment», ha declarat.

 

«Jo estava amb i per ella cada dia», ha assegurat l'acusat, que ha explicat que la meitat dels diners de la venda del pis els va ingressar en un compte a nom seu quan la filla de la dona va venir a buscar a la seva mare i se la va endur l'abril de 2015. «La meva tieta m'havia donat a mi els diners. No els havia tret abans perquè no tenia gens de pressa però en endur-se-la la filla tant de cop, perquè els vaig treure», ha dit. De les obres que va fer al seu pis, ha declarat, no conserva la factura, però un pèrit aportat per la defensa ha corroborat que els treballs es van fer. Ha explicat que va comprovar que al pis del costat hi havia banyera i que el lavabo era antic i que, en canvi, en el de l'acusat, es notava que s'hi havien fet obres, com ara el canvi de la banyera per la dutxa, i que els materials coincidien amb els comercialitzats l'any 2016. Ha quantificat el preu d'aquestes obres en uns 15.000 euros.

 

Tot i que el ministeri públic reconeix que en l'actuació de l'acusat no s'ha pogut acreditar que existís engany, entén que es va apropiar d'uns diners que no eren seus aprofitant-se de la confiança de la dona. Primer, el mes de gener de 2014, l'acusat va aconseguir que la dona l'inclogués com a titular als seus comptes bancaris. En un d'ells hi havia 24.000 euros i mensualment s'hi ingressaven 680 euros de la pensió de la dona. En aquest compte, segons el fiscal, l'acusat mai va ingressar cap import. El febrer de 2014, la dona va atorgar poders a l'acusat perquè aquest pogués fer qualsevol actuació en nom de la dona. Així, el 2 d'octubre de 2014, l'acusat va vendre per 75.000 euros el pis que la dona tenia a Sevilla i del qual ella n'era l'única titular. 5.000 euros els va pagar a la immobiliària, 65.000 els va ingressar en un dels comptes que compartia amb la dona i els altres 5.000 se'ls va quedar ell, segons el fiscal.

 

Els familiars no sabien que havien venut el pis

La denunciant ha explicat que de tant en tant anava al pis de la seva mare a netejar i que un dels dies que va anar va veure que no hi havia gairebé mobles i que es va assabentar l'octubre de 2014 que el seu cosí l'havia venut. La denunciant assegura que la seva mare no sabia que el seu pis s'havia venut. «Ella deia que només havia signat per poder canviar la seguretat social i la pensió a Lleida», ha declarat. La fiscalia sol·licita que se'l condemni a dos anys i mig de presó per un delicte d'apropiació indeguda i que torni els diners a la filla. L'acusació particular, en canvi, considera que l'acusat va aconseguir enganyar una persona vulnerable, amb ànim de lucre, i demana que se'l condemni a 6 anys de presó i una multa de 4.800 euros per un delicte d'estafa i que indemnitzi la filla de la dona amb 58.000 euros. Aquesta xifra, segons l'advocat, és el resultat dels diners que es va transferir de la venda del pis, així com els diners que la dona ja tenia i seguia cobrant amb la pensió, menys els diners que calcula que la dona va gastar per viure durant el temps que va estar a casa de l'acusat.

 

La defensa, en canvi, en demana l'absolució perquè considera demostrat que no consta cap engany i que l'acusat va cuidar de la seva tieta. A més, destaca, mai s'ha reclamat ni denunciat res per part de la dona sinó que va ser la seva filla qui va denunciar l'home un cop la dona va morir, el maig de 2016. Entén que ho ha fet perquè la dona, en el seu testament va desheretar la filla, un testament que l'acusació particular vol que es declari nul perquè, segons assegura la denunciant, la seva mare «no sabia què feia».