L’acusat pel crim de la Mariola demana perdó de genolls als pares de la víctima i als seus fills

L’acusat pel crim de la Mariola demana perdó de genolls als pares de la víctima i als seus fills| Text i fotos: ACN

 

L’acusat pel crim de la Mariola ha fet ús del seu dret a l’última paraula al final de judici per demanar perdó als pares de la víctima, als seus fills i a “tothom a qui hagi fet mal”. Ho ha fet de genolls, un gest però que no ha convençut els familiars i amics de la víctima presents a la sala, que li han cridat que no acceptaven les seves disculpes. 

El judici ha acabat a dos quarts d’una d’aquest dimarts, després de dues jornades; avui sense incidents. Ara, el tribunal popular haurà de decidir si considera l’acusat culpable d’assassinat, tal com demanen la fiscalia i les acusacions particulars, que finalment han acceptat, a petició de la defensa, rebaixar la petició de pena a disset anys de presó per assassinat i tinença il·lícita d’armes, tenint en compte l’atenuant de drogoaddicció i a indemnitzar la família de la víctima amb 220.000 euros. Finalment han retirat l’acusació per maltractament, per falta de proves. Els Mossos han declarat que l’acusat hauria disparat dos trets a la víctima per l’esquena a menys d’un metre de distància. Les forenses han negat que les drogues que havia pres l’acusat haguessin alterat el seu comportament. “Podrien haver afectat lleument el seu autocontrol però no la seva voluntat de matar”, han assegurat.
 
Les parts han coincidit a demanar concretament una pena de setze anys de presó per un delicte d’assassinat amb l’agreujant de parentesc i l’atenuant de drogoaddicció i un any de presó més per tinença il·lícita d’armes, ja que l’acusat no tenia llicència d’armes. Sol·liciten també una indemnització de 220.000 euros, concretament 90.000 euros per cada fill de la víctima, d’1 i 2 anys en el moment dels fets, 20.000 euros pel pare biològic i 20.000 més per la mare. A més, demanen que se li retiri a l’acusat la pàtria potestat dels seus fills, que actualment viuen amb la seva àvia materna i mare de la víctima, i que estan tutelats per la Generalitat. 
 
La declaració més colpidora del judici ha tingut lloc aquest dimarts i ha estat la de la mare de la víctima, que ha relatat entre plors, com la va avisar la seva parella que havien disparat la seva filla i com va baixar corrents a veure què passava. La dona també ha explicat que va ser la veïna que va socórrer la seva filla qui li va explicar que l’acusat havia disparat la noia i després, mentre caminava, s’havia disparat a ell mateix. 
 
El judici estava previst que s’allargués tres dies, però després del reconeixement dels fets per part de l’acusat en la primera jornada, aquest dilluns, les parts van renunciar a bona part dels testimonis i aquest dimarts han declarat aquells que han decidit mantenir i que havien d’intervenir aquest dimarts o dimecres. És per això que la vista ha acabat aquest dimarts al migdia i demà dimecres el jurat popular farà públic el seu veredicte.
 
L’acusat ja va reconèixer dilluns que la seva intenció era matar la seva exparella i també a ell mateix per “acabar amb tot”. Pastor J. R., de 32 anys, va dir que va ser un impuls i que havien discutit perquè ell havia tornat a drogar-se. L’acusat, però, va negar haver maltractat mai la seva exparella, tot i que la mare de la víctima ha declarat aquest dimarts que el nen de dos anys li va relatar que “el papa havia colpejat el cap de la mama contra un vidre” en una ocasió. Aquesta declaració, però, segons les parts és insuficient com a prova per acusar-lo també de maltractaments. 
 
Els fets van tenir lloc el 30 de març de 2015. L’escrit de fiscalia precisa que entre les tres i dos quarts de quatre de la tarda va començar la discussió a la porta del domicili familiar de l’acusat; una discussió que es va acabar quan l’home va entrar a la casa, va agafar un revòlver que guardava a l’habitació, va sortir al carrer i per sorpresa va disparar a la noia dues vegades per l’esquena deixant-la greument ferida. Una de les bales va entrar per la part superior dreta de l’esquena i va sortir pel coll i l’altra va entrar per la part esquerra de l’esquena i li va causar danys als pulmons i al cor. Segons les forenses, la causa de la mort de la jove va ser un xoc hemorràgic causat per les ferides d’una arma de foc. La jove, que aleshores tenia 24 anys, va morir quan passaven cinc minuts de dos quarts de cinc de la tarda a l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida. 
 
Aquest dimarts no s’han viscut moments de tensió com els d’aquest dilluns i els familiars i amics s’han limitat a cridar “assassí” des de dalt dels jutjats a la furgoneta dels Mossos d’Esquadra. Un final de jornada més pacífic que el del primer dia, quan familiars i amics de la víctima van increpar i colpejar el vehicle policial on presumptament anava l’acusat i els Mossos van haver d’intervenir per evitar-ho. Hi va haver empentes i caigudes i una dona d’edat avançada familiar de la víctima va patir un desmai a causa de la situació, tot i que es va recuperar minuts després i tot va quedar en un ensurt. 
 
La família de la víctima no ha arribat a coincidir amb la família de l’acusat cap dels dos dies ja que els familiars de l’acusat, d’ètnia gitana, s’han quedat a la plaça Sant Joan de Lleida i no han pujat als jutjats per evitar enfrontaments. Tot i això, i per precaució, tant dilluns com dimarts hi ha hagut un ampli dispositiu policial a la porta dels jutjats de Lleida.