La trobada municipalista de ‘comuns’ a Lleida vol ser un primer pas per estructurar un nou partit d’esquerres nacional

La trobada municipalista de ‘comuns’ a Lleida vol ser un primer pas per estructurar un nou partit d’esquerres nacional| ACN – Fotografia: Comú de Lleida

 

Crear un nou partit que aglutini les esquerres és un dels objectius presents aquest dissabte a la trobada municipalista de 'comuns', que ha reunit a Lleida una desena de grups de tot Catalunya, com ara Barcelona en Comú, Terrassa en Comú o el Comú de Lleida. Asseguren que és un primer pas per crear una xarxa d'intercanvi d'experiències que serveixi de base per estructurar la nova formació d'àmbit nacional. 

Aquest dissabte es comparteixen experiències de localitats on els 'comuns' governen, com Barcelona o Sort (a través de FEM Municipi), i d'allà on són a l'oposició, com a Lleida, Terrassa o Vila-Seca. És un primer estadi de col·laboració però l'horitzó és ajudar a construir des dels municipis un partit català que aglutini les esquerres, com ha explicat el coordinador del grup municipal de BCN en Comú, David Balbás. Segons Balbás, es treballa “sense pressa però sense pausa” per aconseguir aquest objectiu i s'ha mostrat esperançat: “no serà demà passat però arribarà”.
 
“És molt important que ens escoltem i entenguem els desitjos i les pors dels diferents actors, perquè aquí estem mirant de confluir perfils diferents”, ha dit Balbás. En aquest sentit, ha remarcat que, en aquest procés de confluència de les esquerres, cal aprofitar tant l'experiència dels qui porten molts anys a la política com la “frescor” dels qui s'hi han incorporat de nou i que tenen menys reticències o complexos a tirar endavant canvis o propostes innovadores. És per això que considera que la trobada d'aquest dissabte a Lleida és una “passa clau” perquè permet conèixer les dificultats que tenen els diferents 'comuns', com s'organitzen i “com entre tots podem prendre decisions i articular-nos”.
 
Des del Comú de Lleida, Sergi Talamonte també ha incidit que la trobada s'emmarca en un procés de coneixement mutu amb la voluntat d'”enxarxar” els diferents 'comuns' que hi ha al país. “Entenem que s'ha de fer des de la feina del dia a dia als municipis, que és on estem instaurats”, ha dit. Talamonte ha destacat que la cooperació i l'intercanvi d'experiències és molt útil per als qui “acabem d'aterrar a les institucions i estem al·lucinant amb les dinàmiques que hi ha instal·lades als ajuntaments”, fent referència especialment al que considera “opacitat” de funcionament en molts casos. El regidor del Comú de Lleida també ha afegit que aquesta col·laboració “ajudarà a tirar endavant una estructura en termes supramunicipals”.
 
“Hem vingut aquí a aprendre i a fer un primer pas per establir un mínim pla de treball per als propers mesos, hem de fer que aquesta col·laboració sigui profitosa i enriquidora per a totes les candidatures”, ha explicat Xavier Martínez, de Terrassa en Comú, on la formació és la primera força de l'oposició en un govern en minoria. En el cas de Barcelona en Comú, Balbás ha reconegut que, un cop han arribat al govern municipal, una tasca que han d'afrontat és “gestionar les expectatives”. “Les institucions tenen els seus ritmes i les seves sinergies i ens agradaria anar més ràpid a aplicar canvis del que podem; hi ha coses que no són tant senzilles com podria semblar”, ha dit. 
 
A la trobada també hi han participat membres dels 'comuns' de Tarragona, Vila-Seca, Vilafranca del Penedès, l'Hospitalet, Sant Adrià, Badia del Vallès, Barcelona, Terrassa, Lleida i Sort. L'indret triat el casal social de la partida de Malgovern a l'Horta de Lleida.