Sense Categoria

La societat civil lleidatana no descarta manifestar-se per defensar que l’art de Sixena es quedi a Catalunya

LleidaDiari
  • juny 15, 2016
  • 4 min read
La societat civil lleidatana no descarta manifestar-se per defensar que l’art de Sixena es quedi a Catalunya

La societat civil lleidatana no descarta manifestar-se per defensar que l’art de Sixena es quedi a Catalunya| ACN – Fotografia: Plataforma d’Entitats Culturals de Lleida

 

La societat civil lleidatana no descarta manifestar-se per defensar que les 97 obres d’art del Monestir de Sixena que es troben repartides entre el Museu de Lleida (44) i el MNAC (53) es quedin a Catalunya, després que un jutjat d’Osca n’hagi ordenat l’entrega a Aragó el 25 de juliol. 

La Diputació de Lleida, l’Ajuntament de Lleida i Consell Comarcal del Segrià –institucions que formen part del Consorci del Museu de Lleida- han escenificat aquest dimecres la seva adhesió al manifest promogut per la Plataforma d’Entitats Cultural de Lleida en defensa de la unitat de les col·leccions de Museu de Lleida i del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). El document defensa que les 97 obres d’art de Sixena que es troben repartides entre aquests dos equipaments culturals segueixin a Catalunya, després que un jutjat d’Osca hagi ordenat lliurar-les a l’Aragó com a molt tard el 25 de juliol. Per la seva banda, el Departament de Cultura –que també és membre del Consorci del Museu de Lleida- ha optat per no adherir-se al manifest tot i compartir el fons del document per tal d’esgotar totes les vies legals possibles per aconseguir que les obres no surtin de Catalunya, segons han explicat fonts de la conselleria a l’ACN.
 
En nom de les institucions públiques lleidatanes que s’han adherit al manifest, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha expressat el compromís d’aquestes “per posar sentit comú en aquesta disbauxa que ens porta a uns plantejaments de sentències que són valorades de forma molt subjectiva” per a l’entrega de les obres de Sixena del Museu de Lleida i del MNAC. En aquest sentit, ha reiterat que “les obres van ser adquirides d’una forma legal, formen part de dues col·leccions i estan catalogades i, per tant, subjectes a la Llei de patrimoni de Catalunya”. 
 
Per Reñé, “desmembrar la unitat d’aquestes col·leccions formaria part d’una irresponsabilitat, més enllà de les qüestions de propietat i d’adquisicions dins els marcs legals en el seu moment que hi puguin haver”. El president de la Diputació de Lleida ha deixat clar que “estem carregats d’arguments en aquest conflicte” i ha explicat que en els escrits de compravenda les monges del monestir de Sixena, a les quals “s’ha escoltat molt poc en el procés judicial”, segons Reñé, “deien molt clar que les obres les venien al Museu de Lleida i que havien d’estar al Museu de Lleida”. 
 
Reñé ha lamentat que “alguns des d’Aragó tenen ganes de posar aquest litigi en un nivell que no correspon i al qual Catalunya no ha d’entrar” i, en aquesta línia, no ha descartat que la societat lleidatana pugui acabar manifestant-se “perquè tothom entengui que allò que hi ha aquí –al Museu de Lleida i al MNAC- és de tots però està aquí”. 
 
Per la seva banda, el portaveu de la quinzena d’entitats culturals promotores del manifest, Xavier Quinquillà, ha destacat que “ara és hora de fer pinya la societat civil, les institucions i els diferents agents” que defensen la preservació de la unitat de les col·leccions del Museu de Lleida i del MNAC. Quinquillà ha explicat que recentment han obert un bloc en el qual estan rebent “una allau” d’adhesions per part de noves entitats, partits polítics (entre els quals ERC, el PSC, CDC, Demòcrates i la CUP) i persones a títol individual. 
 
Altrament, Joan Reñé ha avançat que el Ple de la Diputació de Lleida aprovarà una declaració institucional de suport al manifest. També ha explicat que els serveis jurídics de la diputació lleidatana han iniciat contactes amb els serveis jurídics del Departament de Cultura per analitzar i compartir les estratègies legals que permetin garantir que no acabi sent necessària l’execució de la sentència del jutjat d’Osca.
 
Reunió amb Santi Vila i presentació del manifest al MNAC
Les entitats promotores del manifest tenen previst reunir-se dimecres vinent, 22 de juny, amb el conseller de Cultura, Santi Vila, “per posar en comú l’estratègia a seguir” i també per trasllada-li el suport i predisposició per treballar conjuntament “per arribar a bon port” i evitar així que l’art de Sixena surti de Catalunya.
 
Les entitats aprofitaran també per presentar públicament el manifest a Barcelona, en un acte que tindrà lloc a les 11.30 hores davant el MNAC. 

LleidaDiari
Sobre l'Autor

LleidaDiari

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *