La Seu Vella acull la inauguració del curs acadèmic 2014-15 del sistema universitari català

La Seu Vella acull la inauguració del curs acadèmic 2014-15 del sistema universitari català| Redacció – Fotografia: Ajuntament de Lleida

 

La Seu Vella de Lleida ha estat aquest dilluns l’escenari de l’acte solemne d’inauguració del curs acadèmic del sistema universitari català, a càrrec del conseller d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya, Andreu Mas-Colell, i amb la lliçó inaugural a càrrec de l’oceanògrafa Josefina Castellví. L’acte ha estat presidit el rector de la UdL, Roberto Fernàndez i ha comptat amb la participació de l’alcalde de Lleida, Àngel Ros.

En la seva intervenció, el paer en cap ha recordar el paper històric de la ciutat de Lleida en l’impuls d’estudis universitaris amb la creació de l’Estudi General, la més antiga de la Corona d’Aragó, que com la resta d’universitats catalanes es va tancar com a conseqüència de la derrota en la Guerra de la Successió. Ros ha recordat que a les aules lleidatanes es van formar personalitats com Arnau de Vilanova, Manuel de Montsuar o Vicenç Ferrer i com la Paeria al 1300 “va jugar un paper fonamental en la gènesi de la universitat, en el seu finançament i organització”. En aquest sentit, ha citat com a exemple que la provisió de càtedres “era un dret de la ciutat i la facultat d’elegir i nomenar els catedràtics la tenien assignades els paers”. Ros també ha recordat que a Lleida “vàrem estar precursors de la relació ciutat-universitat o, dit d’una altra manera, de la relació Empresa-Universitat-Territori, una relació “avui no consolidada conceptualment però encara no prou desenvolupada realment”.
 
L’alcalde ha destacat que la Universitat “transforma i fa evolucionar la societat i la persona ha recordat el concepte d’ascensor social “avui en crisi , que suposa el progrés de la persona i la societat basat en l’educació i l’esforç”. En aquest sentit, Ros ha dit que “l’empresa, la universitat i els governs han de tornar a fer funcionar l’ascensor social”.
 
L’oceanògrafa Josefina Castellví ha estat l’encarregada de pronunciar la lliçó inaugural del curs, que ha estat presidit pel rector de la Universitat de Lleida, Roberto Fernàndez. Castellví ha recordat en les seves paraules que els països més avançats ho són perquè han invertit en recerca.
 
El Conseller d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació, Andreu Mas-Colell ha repassat en l’inici de curs els principals reptes de la universitat i ha citat, entre ells, la internacionalització. El conseller ha destacat que enquestes recents demostren que els estudis universitaris continuen essent un bon aval per accedir al mercat laboral i ha posat de manifest que el 42% dels alumnes universitaris gaudeixen d’algun ajut en forma de beca.
 
En l’acte d’inauguració del curs també hi ha participat el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, i el president del Consell Social de la UdL, Ramon Roca.
 
Veterinària a la UdL
El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha aprofitat l'acte per reivindicat la implantació dels estudis de Veterinària a la Universitat de Lleida (UdL). En aquest sentit, ha indicat que les comarques lleidatanes no volen renunciar a “una formació docent de qualitat lligada a una producció puntera per mantenir el lideratge de la nostra economia i dotar de noves eines el sector agroalimentari”.
 
A més, ha explicat que la implantació de Veterinària a la UdL està justificada perquè “les terres de Lleida aglutinen la zona de producció ramadera més important de Catalunya i de bona part del sud d’Europa” i perquè “l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària de la UdL, tot un referent d’èxit a nivell de l’Estat, és un dels millors exemples que les universitats petites tenen el seu lloc específic en el sistema universitari català”.