La seguretat de la 33a edició de la Transsegre de Balaguer permet reduir els incidents greus de la festa

Imatge de la Transsegre 2017. | LleidaDiari.cat

 

La gran festa aquàtica de la Transsegre ha tornat a congregar un any més a Balaguer milers de persones que no s'han volgut perdre l'arribada de les embarcacions casolanes pel riu. 230 barques i 1.758 tripulants han participat aquest cap de setmana en la 33a edició de la Transsegre. Són xifres inferiors a les de l'any anterior, quan van participar 275 barques i gairebé 2.400 mariners. Dels participants d'enguany, només un 30% són de les comarques lleidatanes. La resta provenen d'altres indrets de Catalunya però també de la resta de l'Estat, com ara l'Aragó i el País Basc, i algun d'estranger.

La festa de l'aigua va arrencar aquest dissabte des de Camarassa a Sant Llorenç de Montgai i aquest diumenge ha completat el recorregut de Gerb fins a Balaguer. Enguany han augmentat les mesures de seguretat amb més punts de vigilància i s'ha prohibit el consum de begudes alcohòliques a les barques. La presidenta de l'associació organitzadora, l'Admirals Cup Lights, Nuri Toledo, ha explica que gràcies a això els incidents greus s'han reduït de 40 l'any passat a només un aquest any. Toledo proposa de cara a l'any que ve implicar municipis del voltant per exemple amb una fira, per atraure encara més públic i promocionar la zona.

La primera barca en arribar ha estat una barca conduïda per un grup de cinc amics, d'Esparreguera, que fa nou anys que participen a la Transsegre. Es diuen Waterworld i no sabien que arribaven els primers fins que han arribat al final. Els segons han estat un grup de set persones d'Arbúcies, Breda, Vilopriu i Bàscara i en tercer lloc han creuat el pont d'arribada la barca de sis amics provinents d'Esparreguera, el Suro, Òdena i Esplugues de Llobregat. Els primers lleidatans en creuar la línia d'arribada han estat de Balaguer i anaven disfressats de masais. Un d'ells, l'Antonio Altisent, de Balaguer, ha animat els joves a seguir amb la tradició de les disfresses i animar la festa.

La Transsegre 2017 va arrancar aquest dissabte a Camarasa amb un temps inestable que va fer patir als organitzadors. Aquest diumenge però, el sol ha acompanyat i més d'un no ha dubtat a refrescar-se al riu Segre al seu pas per Balaguer. Alguns remullaven d'altres amb galledes i molts nens del públic disparaven als mariners amb pistoles d'aigua.

 

La festa reivindica la recuperació de l'espai natural del riu mitjançant un descens no competitiu, tot i que sí que es premien les embarcacions més originals. La presidenta de l'associació organitzadora, l'Admirals Cup Lights, Nuri Toledo, ha valorat l'edició d'enguany molt positivament, tant pel desenvolupament de la baixada com pel respecte a la prohibició de consumir alcohol a les barques.