Sense Categoria

La pitjor plaga

LleidaDiari
  • abril 10, 2015
  • 3 min read
La pitjor plaga

La pitjor plaga| Núria Marín

 

La mort d’una dona per causa de la violència masclista diria que és la causa de mort més execrable de la nostra societat. No parlo del dolor personal de les famílies que és inconsolable, parlo del dolor social que hauríem de tenir tots plegats. Com a societat diu molt poc de nosaltres que encara es produeixin morts per causa d’una de la masculinitat viscuda de manera totalment errònia. És evident que la violència masclista és multi causal i multidimensional, però no hem d’oblidar que les seves causes primàries són les pautes culturals sexistes que continuen mantenint i afavorint la superioritat masculina i com a conseqüència la subordinació femenina.

Els valors, creences i mandats sobre “el que un home ha de ser”, transmesos per la societat tradicional i patriarcal, són la base d’aquesta violència. Aquest és el germen del qual s’alimenta la violència masclista i encara no hem estat capaços d’eradicar, com es fa amb les plagues o amb les malalties infeccioses: xarampió, etc. No ens vacunem i pel que es veu les campanyes institucionals, necessàries, d’altra banda no són prou efectives. El sexisme encara defineix les nostres relacions humanes, els rols socials, la divisió del treball, etc. I per aquí es comença, per aquí eradicarem el germen, no el deixarem créixer. 

S’ha fet molta feina però encara n’hem de fer molta més. Hem de continuar amb les polítiques de prevenció i sobretot la detecció precoç d’aquesta malaltia social però si no canviem els nostres models sobre “el que un home ha de ser”, els nostres valors, creences i mandats al respecte el germen continuaran fructificant. Per que sense adonar-nos la nostra societat tradicional i patriarcal els continua transmetent, potser subliminalment, potser apagadament però sobreviuen. 
 
No podem baixar la guàrdia, aquesta lluita és massa important, és cabdal per a nosaltres, societat “civilitzada”. Les dones, però sobretot els homes, han de prendre consciència d’on comença tot, quin és el germen i en quines condicions germina per poder fer-hi front. Aquesta serà la gran revolució del nostre segle: canviar el context en el que el sexisme legitima la desigualtat de poder que situa en una posició social dominant l’home respecte a la dona. I també respecte als altres homes que no es comporten com a tal.
 
Aquestes són les condicions en les que germina i fructifica, canviem-les.
Hem d’estar alerta i ser dràstics i perseverants per aconseguir que mai més li sigui arrencada la vida de soca-rel a cap dona com la Mònica. 
 
Núria Marín, responsable de Formació de la Federació Regional de Ponent d'ERC i número 3 de la candidatura d'ERC a Lleida

LleidaDiari
Sobre l'Autor

LleidaDiari

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *