La Paeria es compromet a garantir atenció i els serveis que presta als temporers fins al 21 d’agost

La Paeria es compromet a garantir atenció i els serveis que presta als temporers fins al 21 d’agost| Redacció – Fotografia: Ajuntament de Lleida

 

L’Ajuntament de Lleida garanteix que els temporers podran ser atesos i accedir als diferents serveis bàsics que els ofereix l’Oficina Única d’Atenció als Temporers fins al 21 d’agost, data en què la Paeria donarà per finalitzada la campanya de la fruita. 

Durant la reunió mantinguda amb l’alcalde accidental Félix Larrosa, l’Associació Papers i Drets per a Tothom ha reclamat una “solució global” per a tots els temporers i no només per a aquells que s’adrecen a l’administració ja que “alguns no tenen papers i tenen por a d’adreçar-s’hi”. Tant l’entitat com la Paeria consideren necessària la implicació de la resta d’administracions, organitzacions agràries i sindicats per assolir aquesta “solució global”.
 
Des de l’Oficina Única d’Atenció als Temporers, ubicada a l’Antic Mercat de Santa Teresa, la Paeria ofereix atenció social, atenció educativa, alimentació, rober, consigna, servei de dutxes, bugaderia, servei de perruqueria i punt d’informació sobre la salut. A més, es compta amb l’Hostal Jericó, gestionat per la Fundació Jericó, que ofereix allotjament a les persones que ho necessiten tot i que per un màxim de set dies. En el cas de sobrepassar aquesta estada, la Paeria s’ha compromès a estudiar cas per cas la situació de cada temporer per tal de determinar les seves necessitats d’allotjament. En aquest sentit, l’alcalde accidental de Lleida, Félix Larrosa, ha explicat que un els grans objectis es generar un entorn de confiança perquè els temporers s’acostin a l’oficina única d’atenció, la qual ja ha atès 540 persones. 
 
Al marge d’aquesta solució que considera “a curt termini”, la representant de l’Associació Papers i Drets per a Tothom, Nogay Ndiaye, ha reclamat una solució “global” per a “tots els temporers” davant una problemàtica que es repeteix cada estiu a la ciutat. Ndiane també ha destacat la tasca que porten a terme els serveis socials tot i entendre que la seva tasca “segueix les polítiques establertes”. Altrament, l’alcalde accidental de Lleida ha insistit en què la solució a aquesta problemàtica ha d’arribar de la col·laboració i la implicació no només de la Paeria sinó també de la resta d’administracions, sobretot Estat i Generalitat, a banda de les organitzacions agràries, sindicats i entitats socials. “El país presumeix que fa grans aliments i que els exporta a tot el món però resulta que qui cull aquests aliments són els temporers” i, per això ha reclamat que “cal que siguem conscients de la situació i actuem tots conjuntament perquè això no es troni a produir”. Larrosa confia que es pugui celebrar una reunió al setembre amb les diferents parts implicades.
 
Per altra part, Félix Larrosa ha reiterat que a partir del 12 d’agost els temporers ja no podran accedir a la plaça del Seminari, ja que s’hi començaran les obres previstes de recuperació de l’antic call jueu de la ciutat. 
 
Finalment, l’alcalde accidental ha anunciat la convocatòria, el proper mes de setembre, d’una reunió amb representants de les diferents administracions, entitats i organitzacions agràries per trobar un nou model que solucioni la situació en la que es troben els temporers a les terres de Lleida, establint una xarxa territorial de suport a les persones i per garantir els seus drets bàsics i el compliment de la legislació vigent.