Sense Categoria

La Paeria elaborarà un estudi sobre les condicions de vida dels temporers a l’Horta de Lleida

Avatar
  • juliol 11, 2017
  • 4 min read
La Paeria elaborarà un estudi sobre les condicions de vida dels temporers a l’Horta de Lleida

La Comissió de l'Horta de l'Ajuntament de Lleida ha aprovat aquest dilluns una proposta de la Crida per Lleida-CUP que insta la Paeria a encarregar un estudi sobre la mà d'obra de la campanya agrària a l'Horta de la capital del Segrià, que haurà de recollir la procedència dels treballadors, les seves necessitats d'habitatge, el nombre d'allotjaments que es destinen a la campanya i les seves condicions. Segons la Crida-CUP, amb la diagnosi resultant d'aquest estudi «la Paeria haurà d'emprendre les mesures necessàries per fer complir les normatives de salubritat, seguretat i condicions habitables dels allotjaments per a les persones temporeres», mentre el tinent d'alcalde de regidor de l'Horta, Fèlix Larrosa, ha defensat que aquestes actuacions no són competència municipal, sinó que correspondria a la Inspecció de Treball dur-les a terme. Des de la Crida consideren que la majoria d'empresaris agraris «fa bé les contractacions», però «aquells que no compleixen amb els drets dels temporers provoquen un cost social molt elevat amb la campanya de la fruita i la manca d'allotjaments».

Segons ha manifestat Gemma Casal, representant de la Crida-CUP a la Comissió de l'Horta de Lleida, «de la mateixa manera que la Paeria celebra els èxits de la campanya fruitera al municipi, també ha de responsabilitzar-se dels costos socials i pressionar les empreses agràries perquè compleixin amb els drets dels treballadors». En aquest sentit, la formació anticapitalista ha tornat a recordar que el Conveni col·lectiu agropecuari de Catalunya (2015-2017) obliga, en l'article 31, a oferir un habitatge digne i en condicions a aquells treballadors els quals el seu domicili habitual sigui a més de 75 quilòmetres de la feina. 

En les últimes dècades, la campanya agrària de la fruita dolça atreu a la ciutat de Lleida un nombre elevat de persones durant l'època de la collita. En aquest sentit, la Crida-CUP lamenta que cada any «es repeteixen els casos de persones treballadores que, malgrat estar contractades, es troben sense allotjament o es veuen abocades a l'ocupació d'edificis abandonats a l'Horta».

Per la seva banda, el grup municipal del PDeCAT i Unió ha reiterat durant la reunió de la Comissió de l'Horta que, «davant l'onada de robatoris que denuncien els habitants d'aquesta zona singular de la ciutat de Lleida, cal seguir apostant per la coordinació entre la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra mentre no arribin nous efectius d'aquest cos per reforçar la seva seguretat». El grup municipal ha insistit també en la necessitat d'estudiar mesures complementàries, com ara la instal·lació de càmeres de seguretat i la revisió el conveni de seguretat del 1997.

 

Per la seva banda, el grup d'ERC-Avancem a l'Ajuntament de Lleida ha denunciat «l'incompliment de les mesures incloses en el Pla Operatiu de l'Horta». Els republicans han advertit que de les 38 actuacions previstes pel govern municipal, «a mitja legislatura, només se n'ha finalitzat una» i, per això, han exigit a l'alcalde Àngel Ros «puntualitat en els terminis de finalització i el total compliment del cronograma». El republicà Josep Maria Baiget ha defensat que «el Pla d'Usos de l'Horta –proposat per ERC per dinamitzar i millorar la qualitat de vida i convivència a l'Horta de Lleida-, hauria d'estar finalitzat ja, però ens trobem que encara estem en el període de diagnosi de les propostes». «El mateix passa amb l'inventari dels camins municipals i la seva titularitat, els quals a data d'avui, ni el mateix equip de govern sap quins camins són de titularitat seva», ha lamentat el regidor republicà. Baiget també ha advertit Ros que «en ple segle XXI encara hi ha 49 habitatges que no disposen d'aigua potable».

Avatar
Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *