Edició 2021

La Paeria denuncia al propietari de la casa enfonsada

  • juliol 4, 2012
  • 5 min read
La Paeria denuncia al propietari de la casa enfonsada
La Paeria denuncia al propietari de la casa enfonsada

La Paeria denuncia al propietari de la casa enfonsada| Redacció – Fotografia: L. Biela

 

L’Ajuntament de Lleida ha presentat aquest dimecres una querella contra el propietari de l’edifici del carrer Tallada, 16, que es va ensorrar ahir, i contra els responsables de l’enderroc de l’edifici adjacent per un possible delicte d’imprudència greu amb resultat de lesions i danys. 

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha explicat que els serveis jurídics han presentat durant aquest matí la documentació “per possibles negligències en l’execució de l’enderroc o en el manteniment de l’edifici”. La querella que ha presentat la Paeria relata la relació de fets que han tingut a veure amb les possibles causes de l’ensorrament de l’edifici del carrer Tallada, 16. Així, explica que el propietari d’aquest immoble no va avisar el passat divendres de les esquerdes que hi havia a la seva propietat ni al seu propi arquitecte tècnic ni als serveis tècnics de l’Ajuntament de Lleida, tot i la gravetat que podia suposar l’existència d’aquestes patologies per a la seguretat de l’edifici. El propietari va avisar només a l’arquitecte que havia dirigit l’enderroc de la casa contigua (Tallada, 18), que havia estat fent el seguiment de les esquerdes existents a conseqüència d’aquesta actuació i que, fins i tot, al mes de març havia lliurat una certificació tècnica de consolidació i solidesa de l’edifici.
 
Tot i la possible gravetat de l’esquerda horitzontal que havia aparegut, fet que hagués requerit el desallotjament immediat de l’immoble, el tècnic de l’enderroc de la casa contigua (Tallada, 18) es va personar a l’edifici el mateix dimarts a les 09.00 hores. És llavors quan procedeix a alertar els propietaris dels dos edificis per prendre mesures d’urgència i apuntalar l’edifici de forma immediata, tot i que no va avisar en aquell moment al tècnic municipal. Finalment, l’edifici es va col·lapsar i es va desplomar, sense temps per prendre cap mesura ni apuntalament.
 
Cal recordar que l’edifici de Tallada, 18 / Múrcia, 15 va ser declarat en ruïna imminent a conseqüència d’un TEDI (test d’inspecció extraordinària) i va ser enderrocat a finals del 2011, col·locant uns testimonis a la paret mitgera per fer-ne el seguiment i constatar l’evolució de l’edifici contigu (Tallada, 16). A principis del mes de maig d’enguany, l’arquitecte director de l’enderroc de Tallada, 18 presenta un escrit on explica que s’han revistat els testimonis i cap d’ells s’havia mogut.
 
Ros ha explicat que durant el dia d’avui continuaran les tasques de desenrunament, un cop aquesta matinada han acabat de fer l’enderroc d’algunes parts de l’edifici que no s’havien ensorrat. Ros ha subratllat que els Bombers de la Generalitat han pogut assegurar que ja no hi havia cap més víctima. 
 
CiU demana fermesa amb els propietaris
El Grup Municipal de CiU a la Paeria ha exigit fermesa amb els propietari d’edificis del Centre Històric de Lleida que no facin un bon manteniment de les finques. El líder del partit, Joan Ramon Zaballos, ha afirmat que hi han propietaris de finques en aquesta zona que “treuen profit econòmic de situacions dramàtiques sense tindre cap cura dels edificis” i per això l’Ajuntament “ha d’actuar amb fermesa perquè facin un bon manteniment de l’estat de l’edifici”.

 

Zaballos ha anunciat que CiU demanarà explicacions a l’equip de govern en la pròxima Comissió Municipal d’Urbanisme i ha avançat dos mesures que exigirà el principal grup de l’oposició a la Paeria: més freqüència i cura en les revisions dels edificis del Centre Històric i l’elaboració i difusió entre els veïns del Barri Antic d’un protocol per actuar amb rapidesa en casos d’edificis en mal estat en els quals hi hagi qualsevol indici de perill.

 

El PP demana un informe sobre l’estat dels inmoble

El grup municipal del PP insta a l’Ajuntament de Lleida que procedeixi a elaborar, mitjançant els serveis tècnics, un informe sobre l’estat dels immobles del Centre Històric que portin més de 45 anys construïts, “ja que es fa necessari realitzar actuacions urgents i contundents perquè els propietaris conservin els seus immobles  i evitin successos com el que hem patit al carrer Tallada aquesta mateixa setmana”, ha afirmat el regidor i portaveu popular, Joan Vilella.
 

Així mateix, Vilella demana a la Paeria que exigeixi als propietaris la presentació de Certificats de Seguretat i que es sancioni als que no compleixin l’ordenança reguladora de les condicions de manteniment de la seguretat dels edificis del Casc Antic.

rn

Sobre l'Autor

LleidaDiari

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.