La Paeria construirà un ascensor al Dipòsit del Pla de l’Aigua

La Paeria construirà un ascensor al Dipòsit del Pla de l’Aigua| Redacció – Fotografia: Ajuntament de Lleida

 

L’Ajuntament de Lleida construirà un ascensor al Dipòsit del Pla de l’Aigua, en el marc del Pla de Foment Territorial del Turisme del Centre Històric de Lleida. Aquest dilluns, la Comissió d’Urbanisme ha donat llum verda a la licitació anticipada d’aquest projecte que completarà aquest espai turístic i visitable situat al bell mig del barri antic de la ciutat.

El Dipòsit del Pla de l’Aigua està ubicat sota la plaça del Dipòsit i, fins ara, només es pot accedir a través d’unes escales, amb la qual cosa la construcció d’aquest ascensor, que té un pressupost d’uns 120.000 euros, garantirà la seguretat i l’accessibilitat per a tothom. En aquest sentit, l’ascensor connectarà el vestíbul de l’edifici pel qual s’accedeix fins a la base del dipòsit i també s’instal·larà un itinerari.
 
El Dipòsit de l’Aigua fou construït el 1784 amb l’objectiu d’abastir d’aigua potable la ciutat, per tal de superar les deficiències de la Lleida medieval i combatre les epidèmies. L’aigua que l’omplia provenia del canal de Pinyana i es distribuïa a la població mitjançant cinc fonts monumentals. És un edifici de grans dimensions, construït amb 25 pilastres de pedra, essent la seva capacitat de 9 milions de litres d’aigua. Actualment és el centre d’interpretació de l’aigua potable i forma part de l’oferta turística i cultural de la ciutat.
 
La primera tinent d’alcalde i regidora d’Urbanisme, Marta Camps, ha explicat que la comissió també ha debatut la proposta per licitar per urgència la reconstrucció del pont del Bou sobre la Clamor Amarga, situat a la carretera que uneix Sucs i Vensilló, que va quedar destruït per les últimes pluges. L’actuació, amb un pressupost d’uns 140.000 euros i un termini d’execució d’un mes, consisteix en la instal·lació d’un calaix prefabricat de 4×4 metres a la base del pont per evitar que torni a ser erosionat per l’aigua. La Paeria ha redactat un projecte per dur a terme els treballs de forma imminent, tot i que demanarà un ajut a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre.
 
Convenis amb Càritas, Sícoris, Coral Shalom i Castellers
En el marc de la Comissió d’Urbanisme, també s’ha donat llum verda els convenis amb Càritas, Sícors Club, Coral Shalom i Castellers de Lleida. En el primer cas, l’Ajuntament de Lleida i Càritas Diocesana de Lleida van signar un conveni de col·laboració mitjançant el qual la Paeria amplia, fins l’any 2034, la cessió d’ús del local cedit a l’entitat social, que està situat al Turó de Gardeny i té una extensió de 1.200 metres quadrats.
 
En el segon cas, la Paeria va signar els convenis de cessió d’espais a l’antic Convent de Santa Clara als Castellers de Lleida – per l’ampliació de l’espai que ja utilitzen com a seu-, l’Escola de Música Sícoris i la Coral Shalom, que tindran la seva seu en aquest equipament municipal, que també acollirà un Centre de Dia per a Gent Gran. En aquests moments s’estan ultimant els darrers detall del conjunt de l’obra, que es preveu que estigui finalitzada aquest mateix mes de desembre amb l’objectiu que tant les entitats com el Centre Dia puguin encetar la seva activitat de manera immediata.
 
En total, l’antic Convent de Santa Clara compta amb 1.822 metres quadrats, dels quals 435 metres quadrats es destinaran a Centre de Dia. Els Castellers de Lleida compten amb una superfície útil de 141 metres quadrats i la Coral Shalom i l’ Escola de Música Sícoris compten amb 135 metres quadrats2 útils, respectivament. A aquests espais cal sumar-hi 70 metres quadrats d’ús compartit que són espais diàfans sotacoberta.
 
Per últim, la Comissió d’Urbanisme també ha debatut l’aprovació inicial del Plec de Condicions Jurídiques, Econòmiques i Tècniques que han de regir el concurs públic per a la concessió administrativa sobre el domini públic dels terrenys al Turó de Gardeny per a la construcció, instal·lació i explotació d’activitats d’oci. El nou concurs limita l’obertura de l’activitat entre l’1 de maig i el 30 de setembre i preveu una concessió de 4 anys, amb la possibilitat de prorrogar un màxim de dos anys més. El nou concessionari haurà de pagar un cànon a la Paeria no inferior a 60.000 euros.