La Paeria atén aquest estiu 896 temporers i 4.559 serveis a l’alberg

Un grup de temporers esperant per inscriure's a l'oficina d'atenció social ubicada a l'antic convent de Santa Clara de Lleida | LleidaDiari.cat

 

La Paeria ha finalitzat el projecte d'atenció i acollida als temporers que arriben a la ciutat de Lleida durant la campanya de la fruita. Des que es va posar en marxa el 12 de juny s'han atès 896 persones, amb una mitjana diària de 12,6. L'antic de Santa Clara, on l'Oficina única d'atenció social ja es va ubicar l'any passat, ha centralitzat els serveis. Entre altres, s'han comptabilitzat 4.559 pernoctacions, amb 736 persones diferents – el 82% dels demandants d'allotjament. D'aquestes, 500 no tenien treball ni ingressos econòmics en el moment de gestionar el servei. El percentatge de persones allotjades s'ha reduït les darreres setmanes de la campanya. Destaquen els 3.941 sopars que s'han servit, els 2.052 serveis de dutxa o les 542 bosses d'aliments que s'ha repartit. Durant la campanya s'han fet 2.271 entrevistes d'atenció social. El projecte ha incorporat enguany accions en l'àmbit sociolaboral, amb la col·laboració de la Fundació Pagesos Solidaris, i enguany s'ha habilitat un nou punt d'informació i orientació sindical, amb professionals de CCOO i UGT i el suport de voluntariat d'Esclat Pare Palau i tècnics municipals. El que s'ha pretès ha estat assessorar sobre drets, la legislació laboral, riscos laborals o informació clau sobre denúncies i possibles vulneracions de drets.

  

 

 

El tinent d'alcalde i regidor de Polítiques per als Drets de les Persones, Xavier Rodamilans, ha remarcat l'ampliació dels horaris d'atenció social i el treball en xarxa que es fa amb les entitats que col·laboren en el projecte. Rodamilans ha destacat la capacitat del projecte d'atendre les necessitats, de donar suport i de conciliar determinades situacions que s'han generat aquest estiu, davant la demanda d'allotjament, que ha estat molt alta des de l'obertura de l'oficina única d'atenció social. El perfil de l'usuari és el d'un home de 26 a 46 anys, provinent majoritàriament de l'Àfrica Subsahariana i el Magreb – enguany ha arribat gent més jove. El 56% dels temporers atesos han vingut per primer cop a Lleida davant l'oferta existent.

 

La Paeria desenvolupa el projecte d'atenció a temporers amb la col·laboració de les entitats ADRA, Càritas Diocesana, Creu Roja de Lleida, Esclat-Santa Teresina, Fundació Arrels – Sant Ignasi, Fundació Pagesos Solidaris, Fundació Jericó, Troballes i l'Associació Antisida de Lleida, a més de les entitats esmentades per al servei informatiu sociolaboral i de salut. Al marge dels professionals del sector, hi participen unes 150 persones voluntàries. La Paeria continua prestant els serveis necessaris d'atenció a les persones tot i la finalització de la campanya i que es manté el servei de l'allotjament. 

En aquest sentit, els serveis socials valoren les demandes i s'atenen de manera individualitzada. Alhora, està previst continuar amb la intervenció al carrer per conèixer la realitat del moment i intervenir en els casos de situació de risc que es detectin. Segons la Paeria, el model integral que s'aplica en el projecte té com a objectiu que cap persona temporera dormi al carrer i que sigui atesa amb tota la dignitat. D'aquesta manera, la Paeria i les diferents entitats coordinen facilitar una atenció integrada, tant en l'àmbit laboral com en l'atenció social i humanitària, amb la voluntat de mostrar sensibilitat a l'hora d'atendre les diverses necessitats així com detectar i intervenir davant situacions de vulnerabilitat o risc social de persones que pernocten al carrer, a través de la intervenció dels educadors d'entorn.

 

El projecte vol passar doncs per garantir l'acollida i l'atenció bàsica en qüestions de salut, higiene, alimentació o allotjament, a les persones sense recursos durant un període de temps suficient perquè puguin avaluar les possibilitats reals de treballar a la campanya; facilitar l'accés als agents que coordinen la contractació, com sindicats, oficines de la fruita o empresaris, o coordinar els esforços de les entitats.

 

L'Ajuntament de Lleida recorda que aquest agost s'ha reunit amb les diferents administracions del territori implicades en la campanya d'atenció a les persones que arriben a Lleida durant la campanya de la fruita. En aquesta reunió es va acordar cercar conjuntament alternatives d'allotjament per evitar que cap persona temporera dormi al carrer.