La Paeria amplia el Pla Iglú per a les persones sense sostre i ofereix atenció social tot el dia

La Paeria amplia el Pla Iglú per a les persones sense sostre i ofereix atenció social tot el dia| Redacció – Fotografia: Ajuntament de Lleida

 

L’Ajuntament de Lleida ha ampliat el Pla Iglú d'enguany per a les persones sense sostre i a partir d’aquest hivern oferirà atenció social tot el dia. El Pla, que ja s’ha activitat, obre al matí el nou servei de 'La saleta de la Panera' i a la tarda el centre de dia de la Fundació Jericó, per a l’acollida de persones en situació de vulnerabilitat.

La Paeria ha activat aquest dijous a la nit el Pla Iglú, amb 35 persones allotjades. Cal recordar les dades del pla del 2014-2015, amb 518 persones ateses, amb 9748 allotjaments.
 
El paer en cap, Àngel Ros, ha indicat que aquest programa social, que es fa amb el treball transversal de diverses regidories de la Paeria, de la Fundació Jericó i de voluntaris de la Creu Roja, permetrà atendre les persones en situació de vulnerabilitat no només a la nit, sinó tota la jornada, amb l’obertura del servei 'La saleta de la Panera', situada al menjador social La Panera. Aquest és un espai relacional i de descans destinat a l’acollida de les persones sense llar on s’hi pot fer ús lliure, per fer activitats programades, llegir, mirar la televisió, prendre un cafè o fer tertúlia. A la tarda, el centre de dia de la Fundació Jericó cobreix aquest servei d’acollida fins a les 20.00 hores, on s’inicia l’acollida a l’allotjament hivernal. D’aquesta manera, ha comentat que l’actuació és proactiva i “no es posa en risc el seu futur, ja que s’incorpora l’acompanyament i la inserció social”. 
 
L’alcalde ha explicat que el Pla Iglú va més enllà de la baixada de les temperatures, és perquè les persones que ho necessitin tinguin cobertes les seves necessitats amb “la màxima dignitat i la mínima exigència”.
 
Per la seva banda, el tinent d’alcalde i Doctor, Xavier Rodaminals, que és regidor de les Polítiques per als drets de les persones, ha incidit en què es tracta d’un projecte d’atenció global que inclou diferents àmbits d’atenció, atenen al concepte de “drets” de les persones que s’han de poder atendre. Igualment, des de la Fundació Jericó, Jaume Josa, ha explicat que han condicionat les instal·lacions del centre de dia per poder oferir aquesta acollida.
 
'La saleta de la Panera' ha comptat amb la col·laboració de l’IMO i de La Caixa, que han adaptat l’espai perquè fos polivalent i que, entre altres, també podrà acollir exposicions. Els usuaris sempre estaran acompanyats de professionals que els atendran i acompanyaran i per detectar el risc d’aquestes persones. Així, s’ha de remarcar el treball en xarxa perquè tot el dia estigui cobert, fet que s’afegeix a les factures que s’atenen directament des de la Paeria, d’aigua, llum i gas.