La connexió de la nova canonada d’abastament d’aigua a la xarxa general de transport i distribució de Lleida, dimarts

La connexió de la nova canonada d’abastament d’aigua a la xarxa general de transport i distribució de Lleida, dimarts| Redacció – Fotografia: Ajuntament de Lleida

 

La connexió general de la nova canonada d’abastament d’aigua procedent de Pinyana a la xarxa general de transport i distribució de Lleida tindrà lloc aquest dimarts a la nit. L’actuació, a càrrec d’Aqualia, garantirà el subministrament d’aigua de la ciutat per als propers 50 anys i suposarà una millora de la qualitat de l’aigua, una optimització del control de pressions de xarxa i una reducció del risc d’avaries.
A partir d’ara, la ciutat comptarà amb una canonada de 1.000 mm de diàmetre a l’entrada de Lleida, el doble de capacitat de transport que les actuals, i que es reparteix en les tres canonades principals d’abastament de la ciutat. Aqualia donarà per acabades les obres de l’abastament d’aigua procedent de Pinyana amb la connexió del ramal de 600 mm a la xarxa general de transport i distribució de Lleida. Amb aquesta connexió i posterior posta en marxa s’aconseguirà millorar la qualitat de l’aigua de totes les llars de Lleida, garantir un subministrament amb pressions estables a la ciutat i reduir el risc d’avaries, ja que s’anul·laran 3,5 quilòmetres de canonades que abastien la ciutat fins ara, i que tenen més de 50 anys.
 
Aquesta darrera connexió correspon al ramal de 600 mm que abasteix al nucli de la ciutat. És especialment delicada pel seu l’abast, i per ser una connexió directa a una canonada general de la xarxa actualment en servei.
 
Donada la dimensió de la connexió, la seva operativa serà espectacular i suposa un important desplegament tècnic i humà. Per tal d’evitar qualsevol molèstia als veïns, i sobretot, per garantir el subministrament a tota la ciutat, l’Ajuntament de Lleida i Aqualia han acordat realitzar aquests treballs en horari nocturn, durant la nit de dimarts a dimecres.
 
El tinent d’alcalde i regidor d’Hàbitat Urbà, Rural i la Sostenibilitat de la Paeria, Félix Larrosa, ha posat en valor la importància de l’actuació, fruit d’una estudiada planificació hidràulica a llarg termini per a la ciutat de Lleida: “Aquesta actuació culmina el gran projecte, de més de deu anys de durada, que ha dotat a la ciutat de Lleida de les infraestructures necessàries per garantir el subministrament d’aigua, en qualitat i quantitat, per als propers 50 anys.”
 
D’altra banda, la direcció de l’empresa ha expressat que “per a Aqualia és una prioritat garantir les condicions de subministrament als ciutadans de Lleida, i per això realitzarem la operativa de la connexió de nit, i amb tots els mitjans que siguin necessaris”.
 
Aquesta és la 3a fase de les obres d’abastament en alta de la Mancomunitat de Pinyana a Lleida i altres poblacions del Segrià. Durant la 1a fase es va construir la canonada que va des del pantà de Santa Anna fins a Lleida (32 quilòmetres de xarxa), inaugurada l’any 2006. I durant la 2a fase es va construir, entre altres, el dipòsit de Lleida, de 75.000 metres cúbics de capacitat, que assegura el subministrament i reserva d’aigua a la ciutat durant més de 2 dies i que es va inaugurar l’any 2012.