Les Garrigues, la comarca més independentista de Catalunya

Imatge d'arxiu d'una persona col·locant llaços grocs.

Imatge d'arxiu de diferents persones col·locant llaços grocs. | CatalunyaDiari.cat

 

La independència de Catalunya és un tema que genera un gran debat en la societat catalana. Entre la població i hi ha moltes persones a favor de què Catalunya sigui un estat propi, per contra, també hi ha moltes altres que no ho volen. Segons el segon baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), el suport a la independència encara es manté per sobre del rebuig però per poc.

 

El que és clar és que segons les poblacions les opinions varien bastant. Hi ha algunes comarques molt més favorables que altres. Per tal d'arribar a una conclusió en aquest tema s'han agrupat totes les respostes dels darrers 15 baròmetres, totes les de després de la consulta del 9-N, en relació al tema.

 

Una de les primeres dades a destacar és el percentatge general de suport a l'independentisme a tot Catalunya, tot i que els números no són precisos -no s'ha enquestat a tota la població resident a territori català- es pot deduir de la mitjana nacional que els independentistes són menys que els no independentistes. Hi ha un 49,2% de respostes a favor per un 50,8% contràries.

 

Les comarques més sobiranistes: Garrigues, Segarra i Berguedà

Segons totes aquestes dades la comarca més independentista de tota Catalunya és les Garrigues. En ella un 81,8% de la població lleidatana s’hauria mostrat a favor de la independència. Molt a prop es troba el percentatge de la Segarra, amb un 81,4%. La següent comarca més independentista és Berguedà amb un 81% de respostes a favor.

 

Imatge d'una concentració en favor de la independència de Catalunya

Imatge d'una concentració en favor de la independència de Catalunya | ACN

 

Destaca també que les deu comarques més independentistes són, en gran part, de la província de Lleida o de la província de Girona. La resta de comarques amb més suport a la independència en quantitat respostes favorables són: Garrotxa (80,5%), Priorat (80,4%), Urgell (77,6%), Osona (76%), Pla de l'Estany (75%), Ripollès (69,7%) i Noguera (66,1%).

 

Les comarques menys independentistes: Baix Llobregat, Barcelonès i Baix Penedès

Per contra, cal mencionar també les deu comarques catalanes que menys suport donen a la independència. Segons les dades, la comarca menys independentista de totes seria el Baix Llobregat, a més, amb diferència. Només un 33,4% hauria votat que sí en ser preguntats per si donen suport o no l'independentisme.

 

Destaquen també el Barcelonès (42,6%) i el Baix Penedès (43,7%) a la llista, aquestes completen el top 3 de comarques menys independentistes de tota Catalunya. Les altres set són: Vallès Occidental (44,9%), Tarragonès (46,7%), Garraf (47,7%), Vallès Oriental (48,6%), Baix Camp (49,8%), Anoia (50,8%) i Montsià (52%).

 

Destaca, en aquest cas, que la gran majoria d'aquestes comarques pertanyen a les províncies de Barcelona i Tarragona. També que, tot i ser comarques en les quals la seva població és majoritàriament no independentista, la xifra de respostes que afirmen ser favorables a la independència també és prou elevada.

 

Sobre l'enquesta s'ha d'aclarir que no es pot considerar molt precisa, de fet, hi ha comarques que pràcticament no hi estan representades. L'Alt Urgell, l'Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, la Ribera d'Ebre, el Pallars Sobirà, el Solsonès, la Cerdanya, la Terra Alta, la Val d'Aran i el Moianès no tenen mostres superiors a les 50 persones.