Sense Categoria

La campanya de vacunació de la grip preveu distribuir 80.000 dosis a les comarques de Lleida

LleidaDiari
  • octubre 19, 2015
  • 4 min read
La campanya de vacunació de la grip preveu distribuir 80.000 dosis a les comarques de Lleida

La campanya de vacunació de la grip preveu distribuir 80.000 dosis a les comarques de Lleida| Text i fotografia: ACN

 

La campanya de vacunació de la grip a Catalunya ha començat aquest dilluns. A les comarques de Lleida la previsió és repartir unes 80.000 dosis de la vacuna, una quantitat similar a anys anteriors. Segons el responsable de Vigilància Epidemiològica del Departament de Salut a Lleida, Pere Godoy, 

El Departament de Salut ha iniciat aquest dilluns la campanya de vacunació de la grip al conjunt de Catalunya i, és que, aquesta malaltia esdevé un problema de salut pública “important”, especialment en els mesos d'hivern, ja que cada any entre un 5 i un 20% de la població resulta infectada per la grip. L'objectiu de la campanya de vacunació és que les persones que tenen més risc es vacunin per tal d'evitar ingressos hospitalaris per complicacions o fins i tot la mort a causa de la malaltia. 
 
La campanya es dirigeix a les persones majors de 60 anys –entre les quals s'assoleix a Lleida una cobertura d'un 70%- però també a la resta de col·lectius de risc –on s'arriba al 50%- com són els malalts crònics com ara persones amb malalties cardiovasculars, amb malaltia pulmonar obstructiva crònica, cirrosis, persones amb obesitat mòrbida i també a diabètics i dones embarassades, a més del conjunt del personal sanitari. 
 
La principal novetat d'aquesta campanya és que s'han renovat dues de les tres soques de la grip que conté la vacuna que s'administra, en concret una soca de grip tipus A (H3N2) i una del grup B, mentre l'altra soca del grup A (H1N1) no s'ha renovat. Així, aquesta actualització “ha de permetre que la vacuna estigui especialment adaptada al virus que circularà aquest any”, segons Godoy. 
 
El responsable de Vigilància Epidemiològica de Salut a Lleida ha explicat que l'activitat gripal s'intensifica cap a la segona quinzena de desembre, quan es considera que s'entra en activitat epidèmica, amb 100 casos setmanals per cada 100.000 habitants, moment en què s'incrementen les consultes als centres sanitaris i als serveis d'urgències. A partir d'aleshores, aquesta activitat gripal s'allarga entre 5 i 7 setmanes, durant els mesos de gener i febrer, i cap al març és quan comença a disminuir. 
 
Més vacunació entre el personal sanitari
Un estudi recent indica que, de mitjana, un 60% dels metges i infermeres de l'atenció primària de Lleida es vacunen de la grip, un percentatge més elevat si es compara amb altres territoris tot i que “encara hi ha marge de millora”, defensa Godoy. En aquest sentit, el responsable de Vigilància Epidemiològica de Salut a Lleida remarca que si es comptabilitza el conjunt del personal sanitari com ara tot el dels hospitals públics –inclòs auxiliars de clínica i personal administratiu, entre altres- i de la resta de centres hospitalaris de la demarcació, la cobertura se situa entre el 30 i el 40%, tot i que en aquest cas no es disposa de dades detallades. 
 
Godoy ha defensat la necessitat que tot el personal sanitari es vacuni també de la grip “fins i tot per raons ètiques” per tal de contribuir a evitar el contagi de la malaltia. Tot i això, ha assegurat que cada cop aquest col·lectiu “és més conscient” però atribueix el fet que no la totalitat del personal sanitari es vacuni de la grip per raons culturals i perquè en el cas de la vacuna de la grip s'assoleix una efectivitat d'entre el 60 i 70%, en comparació a altres vacunes en què s'arriba al 90%.

LleidaDiari
Sobre l'Autor

LleidaDiari

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *