Sense Categoria

L’operació policial de l’1-O està decretada com a secret d’Estat

Avatar
  • novembre 12, 2017
  • 2 min read
L’operació policial de l’1-O està decretada com a secret d’Estat

Imatge d'arxiu d'un agent de la Policia Nacional a l'1-O. | CatalunyaDiari

 

El referèndum de l'1 d'octubre continua sent un eix principal a la tensa relació entre Catalunya i Espanya. Segons publica el diari 'El País', el desplegament dels cossos policials de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional durant el referèndum ha estat decretat secret d'Estat. El citat mitjà afirma que el govern espanyol s'ha negat a respondre a les preguntes fetes pels senadors Carles Mulet, del partit PDeCAT, i Margarita Quetglas, Podem, afirmant que «el govern no informa sobre això perquè s'ha catalogat com a secret d'Estat totes les dades referides a l'ampli desplegament policial».

Gairebé nou preguntes dels senadors han tingut la mateixa resposta, en totes aquestes el govern de Rajoy respon amb un acord del Consell de govern del novembre de 1986 que ordenava classificar com a matèria reservada «els plans de seguretat Institucionals i Organismes Públics» en referència a la llei de Secrets d'Estat.

Gairebé 6.000 agents desplegats per tot el territori 

Amb aquesta fórmula Espanya manté el secret sobre els detalls reals del desplegament d'aquell dia, fins i tot el cost de l'estada i el manteniment dels agents desplegats a diversos hotels i vaixells del territori català. Segons el citat mitjà, les estimacions aïllades xifren el desplegament de gairebé 6.000 efectius, una quantitat menor a la plantilla d'agents establerta per la comunitat catalana.

El cost de l'operació policial 

D'altra banda, el cost de la mobilització, va superar els 31 milions d'euros, més uns 20 milions en sobresous per productivitat i dietes dels agents i 11,2 milions d'euros en les hores extres i les pernoctacions als hotels catalans. Tot i això, aquesta estimació ha quedat desactualitzada, ja que l'operació Copèrnic es va allargar en el temps.
 

Encara queden molts dubtes pendents per resoldre sobre el desplegament policial que es va fer l'1-O, però es pot dir que el Ministeri d'Interior va haver de demanar «un crèdit extraordinari» a Hisenda per poder fer front a les despeses dels cossos policials estatals. La quantitat de diners que es va arribar a demanar també és secret d'Estat, per tant es desconeix la quantitat de diners.

Avatar
Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *