Sense Categoria

Jutgen 14 membres de la PAH acusats d’ocupar una oficina de Catalunya Caixa a Lleida

LleidaDiari
  • gener 26, 2016
  • 3 min read
Jutgen 14 membres de la PAH acusats d’ocupar una oficina de Catalunya Caixa a Lleida

Jutgen 14 membres de la PAH acusats d’ocupar una oficina de Catalunya Caixa a Lleida| Text i fotografia: ACN

 

El jutjat d’instrucció número 2 de Lleida ha acollit aquest dimarts el judici a 14 membres de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) acusats d’ocupar al novembre l’oficina que Catalunya Caixa té a la plaça Sant Joan de Lleida. Després d’haver-los escoltat a tots, la fiscalia ha retirat l’acusació contra 9 dels 14 encausats. 

Per a 5 d’ells però, segueix demanant una multa de 150 euros per a cadascun per un delicte lleu per mantenir-se dins un establiment obert al públic en contra de la voluntat del titular. Entén que aquestes cinc persones van ser les que van iniciar l’ocupació. La defensa, però, demana l’absolució ja que considera que no es va cometre cap delicte i que es tracta d’una acció reivindicativa, “com tantes altres”, que s’emmarca en una protesta. 
 
El cas de l’oficina de la plaça Sant Joan de Lleida de Catalunya Caixa va ser l’ocupació més llarga que s’ha fet mai a Lleida, ja que va durar gairebé tres dies i va mobilitzar un centenar de persones que en un moment o altre van passar pel local. Va començar el dijous 12 de novembre de 2015 i els Mossos els van desallotjar el diumenge 15 a la matinada. La PAH va ocupar la sucursal com a mesura de pressió per intentar trobar una sortida a tres casos de desnonaments. 
 
La Plataforma va lamentar amb la desocupació per part dels Mossos d’Esquadra que Catalunya Caixa no hagués acceptat la seva demanda de poder parlar amb un responsable de zona per poder desbloquejar la negociació. “Han preferit utilitzar l’administració pública i la policia autonòmica que donar solucions a les famílies”, van assegurar llavors en un comunicat. 
 
Ara, després que l’entitat els denunciés per aquests fets, s’enfronten a una pena d’una multa per usurpació de béns immobles. La PAH, a través d’un dels seus membres, el David Martín, ha lamentat aquesta situació. “És una mesura que demostra feblesa per part de les entitats, perquè a mesura que ens reprimeixen ens fan més forts i ens legitimen en la nostra lluita”. El seu advocat assegura que no es va cometre cap delicte i que l’ocupació no va tenir afectació ni a persones ni a béns. Recorda, a més, que la PAH ha fet diverses accions d’aquest tipus i que “no es pot confondre la reivindicació o la protesta amb el delicte”. 
 
Membres de la Plataforma s’han concentrat a primera hora del matí d’aquest dimarts a la plaça de Sant Joan de Lleida per donar suport als afectats, molt a prop dels jutjats del Canyeret. Després els han acompanyat fins a la sala on té lloc el judici.
 
Altres casos oberts
La PAH també s’enfronta a un possible judici per l’ocupació d’una sucursal del BBVA el passat 26 i 27 de novembre de 2015. Les 11 persones investigades per aquest cas van declarar el passat 18 i 21 de desembre al Jutjat d’Instrucció número 4. En aquest cas se’ls podria demanar fins i tot penes de presó que podrien arribar a un màxim de sis anys i mig. La denúncia del BBVA acusa els onze activistes per delictes de pertorbació de l’activitat normal de l’oficina, coaccions, danys i també d’entrada per la força o de permanència en establiment i oficina fora de l’horari d’obertura.

LleidaDiari
Sobre l'Autor

LleidaDiari

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *