Lleida

Novetats: Justícia es planteja construir una nova presó a Lleida

A curt termini s'invertiran 8 MEUR per millorar el mòdul 11, la cuina o la infermeria del Centre Penitenciari de Ponent

Marta Romera
  • febrer 24, 2023
  • 4 min read
Novetats: Justícia es planteja construir una nova presó a Lleida

La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha reconegut deficiències al Centre Penitenciari de Ponent, un dels més antics de Catalunya. A curt termini, ha anunciat que s’invertiran 8 milions d’euros entre el 2023 i el 2026 per millorar zones comunes, la cuina, la infermeria o el mòdul 11, entre d’altres. A mitjà termini, Usabart ha anunciat que cal repensar aquest equipament perquè Lleida pugui disposar d’un centre penitenciari digne i adequat. «És per això, ha explicat, que estan treballant en dos projectes per decidir, juntament amb el territori, si s’opta per una reforma integral de l’edifici o la construcció d’un de nou. A l’estiu podríem tenir els dos escenaris elaborats i estar en disposició d’escollir quin és el millor», ha dit.

La consellera ha xifrat en uns 30 milions d’euros el cost que suposaria una reforma integral del Centre Penitenciari de Ponent mentre que la xifra ascendiria fins als 120 milions en cas d’optar per la construcció d’un edifici de nova planta.

 

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, preguntat per quina opció preferiria, s’ha limitat a dir que l’opció d’un nou equipament «no li sabria gens de greu». Pueyo ha volgut destacar també que aquesta és la primera vegada que una consellera de Justícia reconeix a Lleida que la situació del Centre Penitenciari de Ponent no és acceptable. L’alcalde ha celebrat també que la consellera hagi plantejat obertament dues possibilitats, s’hagi compromès a tenir una anàlisi de les opcions feta de cara a l’estiu i a arribar a un consens amb els agents del territori, com la Paeria. Justícia invertirà 15 milions d’euros en l’administració de justícia de Lleida, el Centre Penitenciari de Ponent i el Centre Obert de Justícia Juvenil.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, en la seva primera visita institucional a la ciutat de Lleida, ha visitat el Centre Penitenciari de Ponent, l’Audiència Provincial i La Paeria, on ha compartit les necessitats de l’administració de justícia i dels centres d’execució penal a Lleida.

 

En aquest sentit, la consellera ha remarcat que els nous pressupostos de Justícia doblen la part d’inversions i, en aquest sentit, dins del Programa d’Encàrrec d’Actuacions, (PEA), la ciutat i el territori de Lleida rebran una injecció de 15 milions d’euros, dels quals 5 milions van destinats a la millora del Palau de Justícia del Canyeret i la resta, 10 milions d’euros, es destinaran a diferents intervencions al Centre Penitenciari de Ponent i en l’àmbit del Centre Obert de justícia juvenil.

El Centre Penitenciari de Ponent rebrà una inversió de 8 milions d’euros en concepte de reparació, millora i adequació dels diferents espais de l’equipament i per a la millora de la qualitat de vida de les persones internes i dels treballadors del centre. D’entre les actuacions destaquen la digitalització, la millora en comunicacions amb les famílies, l’adequació de mòdul residencial, reformes a la infermeria i l’arranjament de deficiències estructurals. Algunes d’elles, ha assegurat, començaran de manera imminent al centre, on ara mateix hi ha uns 600 interns.

 

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, ha visitat Lleida, acompanyada del secretari general, Jordi Martinoy; de la secretària per a l’Administració de Justícia, Iolanda Aguilar; del secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó i del director dels serveis territorials de Justícia a Lleida, Robert Cabasés.

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *