El jurat popular considera culpable d’homicidi dolós l’acusat del crim de Santa Maria de Montmagastrell

El jurat popular considera culpable d'homicidi dolós, per vuit vots a favor i un en contra, l'acusat de matar d'un tret d'escopeta un veí de 53 anys de Santa Maria de Montmagastrell, el 18 de desembre de 2014. El tribunal ha emès el veredicte aquest divendres al migdia, després de deliberar des de dijous al migdia i ha conclòs que va existir voluntat de matar i que, per tant, no va ser un accident. El delicte d'homicidi dolós es castiga amb entre cinc i deu anys de presó. Ara, serà el magistrat de l'Audiència de Lleida qui estableixi la pena concreta. També per vuit vots a favor i un en contra han considerat que va existir abús de superioritat. set membres del jurat s'han mostrat a favor de demanar un indult parcial a causa de l'edat del condemnat, que ara té 77 anys. 

El possible indult depèn del govern espanyol però l'Audiència de Lleida ja ha avançat que emetrà un informe favorable. La seva defensa ha demanat que se li imposi la pena mínima de cinc anys i, en cas que se li acceptés l'indult, la condemna es podria rebaixar a la meitat. El jurat ha descartat culpar-lo d'assassinat perquè consideren que no ha quedat provat que hi hagués indefensió. Després de tres jornades d'entre cinc i vuit hores cadascuna de judici, després d'haver escoltat les dades i explicacions d'una vintena de testimonis i pèrits que han declarat durant tres dies, i després d'una jornada més de deliberació, el torn del jurat popular ha emès el seu veredicte: el crim de Santa Maria de Montmagastrell va ser un homicidi dolós.

 

Les acusacions demanaven que s'imposés a l'acusat entre cinc i quinze anys de presó i la defensa sol·licitava l'absolució o homicidi imprudent. Totes les parts van reconèixer l'atenuant de reparació del dany, ja que l'acusat havia indemnitzat amb 400.000 euros la família de la víctima. És per això que el seu advocat espera que ara, tenint en compte aquest atenuant, l'Audiència de Lleida, que serà qui decidirà la condemna, la concreti en el mínim per a aquest delicte que són cinc anys de presó. Durant el judici, els Mossos especialitzats en balística van assegurar que el tret era incompatible amb un accident, tot i que l'acusat mantenia aquesta tesi. Tot i això, tant en la seva declaració com en el seu torn d'última paraula l'encausat va demanar perdó a la família de la víctima i va assegurar que no podia de deixar de pensar en el que va passar.