‘Juneda Incursió’ uneix dalt d’un escenari persones amb diversitat funcional

Una trentena de persones amb diversitat funcional pugen cada any dalt d'un escenari per representar una obra de teatre que creen conjuntament amb directors, coreògrafs i escenògrafs professionals de renom. Aquest és el tret diferencial de 'Juneda Incursió', un projecte que va néixer l'any 2013 amb l'objectiu de buscar l'excel·lència artística i dignificar col·lectius vulnerables.

 

Hi participen usuaris de centres de les Terres de Lleida, com Talma de Juneda (Garrigues), Associació Alba a TàrregaAcudam de Mollerussa, i també usuaris de residències d'avis de Juneda o de Bellpuig (Urgell). Assagen dos dies a la setmana durant tres mesos. Comencen al setembre i representen la funció abans de Nadal, en una gira per diversos municipis de Ponent.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

El tret diferencial de 'Juneda Incursió', explica Albert Baldomà -coordinador del projecte juntament amb Cristina Sanz-, és que amb els actors i actrius amb diversitat funcional hi col·laboren «grans directors, coreògrafs i escenògrafs reputats», com Sol Picó, Marta Pérez de T de Teatre, Anna Barrachina, Vero Cendoya o Quim Àvila, que creen la peça juntament amb ells amb l'objectiu de buscar «l'excel·lència artística».

Imatge d'un grup de teatre d'inclusió social

'Juneda Incursió' uneix dalt d'un escenari persones amb diversitat funcional dirigides per escenògrafs professionals | LleidaDiari.cat

 

Íntims Produccions

Enguany els dirigirà Íntims Produccions. Baldomà reconeix que és un any «especial” perquè el 2020, amb la covid, ja sabien que no ho podrien fer l'obra, però l'any passat va ser dramàtic perquè van haver de suspendre, «tot i prendre totes les precaucions, assajar amb mascareta i crear grups bombolla». És per això que l'obra d'enguany parlarà de com la covid els va impedir fer la peça i de tot el que ha sentit aquest col·lectiu durant la pandèmia.

 

«Hi ha persones que han millorat moltíssim», explica Baldomà, com el Robert, que assegura que ara canta millor que abans. El Ramon és el més veterà, ja que ha participat en totes les representacions i també ho farà enguany. «Abans em posava molt nerviós abans d'actuar, però ja no», explica. L'Encarna reconeix que el que més li agrada són els assajos, el teatre «ben fet» i que el públic l'aplaudeixi.

 

L'objectiu del projecte és oferir propostes culturals als col·lectius vulnerables, ja que a Lleida «gairebé no n'hi ha» i, a més, fer-ho al territori. Baldomà destaca també que als participants els omple d'orgull veure's en llocs on no s'havien imaginat. I no només a ells, afegeix, sinó també a «gent com ells que està entre el públic i que els veu a dalt d'un escenari». «Això aporta una dignificació a tot el col·lectiu, i amb aquesta representació hi va la normalització», destaca.