Judit Magín, l’estudiant de Solsona, finalista del Premi Irla de Recerca Històrica al Batxillerat 2024

El jurat del Premi Irla de Recerca Històrica al Batxillerat ha reconegut Judit Magín i Real, alumna de l’Escola Arrels II de Solsona, com a finalista de l’edició 2024 pel seu treball titulat «La llum del Miracle i la foscor de la guerra. El santuari del Miracle i voltants durant la Guerra Civil», dirigit pel professor Joan Vilà i Crispí.

En el seu treball de recerca, Judit Magín ha explorat com es va viure la Guerra Civil al Santuari del Miracle, centrant-se especialment en el patrimoni del recinte que va patir desperfectes o va desaparèixer a causa del conflicte. La seva investigació posa en relleu la importància històrica i cultural d’aquest santuari i els efectes devastadors de la guerra en el patrimoni local.

APLEC 2024 baner 300x600 (lr)
 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

El primer premi ha estat atorgat a Aniol Sucarrats i Costa, alumne de l’Institut La Garrotxa (Olot), pel seu treball «Accident o sabotatge? El descarrilament del tren d’Olot l’any 1946», tutoritzat per la professora Glòria de Cruz i Viñolas. Júlia Baltasar i Gómez, de l’Institut Martí Dot (Sant Feliu de Llobregat), també ha estat reconeguda com a finalista per la seva recerca «Anàlisi de la documentació en relació amb l’objecció de consciència a Espanya durant el franquisme del Fons Garcia-Nieto», dirigida per la professora Bea Jiménez.

El Premi Irla de Recerca Històrica al Batxillerat té l’objectiu d’impulsar la recerca i la difusió històrica en l’àmbit de l’esquerra nacional dels Països Catalans. Poden optar a aquest premi els alumnes que hagin elaborat treballs de recerca de batxillerat sobre la memòria històrica contemporània als Països Catalans, inclòs períodes com l’època republicana (1931-1939), l’antifranquisme i l’exili (1939-1975) i la transició (1975-1980).