Joves del Secà de Sant Pere de Lleida s'han unit per promoure activitats a Torre Queralt, edificació coneguda popularment la 'Casa Xina', en el marc d'un projecte comunitari de lleure educatiu per al jovent del barri, en què també col·laboren entitats, veïns i Paeria.
És una iniciativa impulsada des del Consell de la Zona 04, amb l'objectiu de crear un recurs inclusiu i integrador, autogestionat pels mateixos joves, que contribueixi a cohesionar el barri. Coincidint amb la festa major del Secà, van organitzar a Torre Queralt diverses activitats i ara en preparen altres com ara una festa per acomiadar l'estiu o cursos de DJ, de tabla o de nutrició. També volen crear un grup de joves talents i poder fer concerts en aquest espai.
[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]
El barri del Secà de Sant Pere de Lleida, on actualment viuen unes 4.000 persones, es va començar construir entre els anys 50 i 60 del segle XX amb l'arribada d'immigració procedent d'altres indrets de l'Estat. Anys enrere ja va existir un grup de joves en aquest barri i, ara, la voluntat és recuperar, en certa manera, la filosofia d'aquella iniciativa.
El projecte comunitari de l'Espai Educatiu
El projecte comunitari de l'Espai Educatiu per a Joves a Torre Queralt va sorgir del Consell de la Zona 04 del Secà. Han estat prop de dos anys de reunions i treball per part d'entitats, veïns i l'Ajuntament de Lleida, que van confluir, primer, en la creació d'una 'gestora' i, més endavant, d'una assemblea de joves del barri animats a tirar-lo endavant.
Prop d'una desena de nois i noies, d'entre 19 i 22 anys, formen el grup 'motor' que lidera el projecte, però compten amb el suport de la gestora integrada per representants d'entitats, tècnics municipals i veïns a títol personal, indica Juanma Solís, tècnic de Participació de la Paeria i membre de la gestora. L'Ajuntament també preveu contractar un professional per assessorar-los i facilitar-los un acompanyament des del punt de vista educatiu que contribueixi a cohesionar el grup i aconseguir que tingui continuïtat, amb la incorporació d'altres joves del Secà que amb el temps els prenguin el relleu.
Espai autogestionat pels joves del Secà
«Els joves treballen perquè Torre Queralt sigui un espai autogestionat per ells mateixos, que permeti recuperar la flama que als anys 90 va servir d'encaix i d'engranatge als joves del barri d'aleshores, però que també sigui referent al segle XXI i que se'l puguin sentir seu», assenyala la tinenta d'alcalde de la Paeria, Jordina Freixanet. La voluntat és que desenvolupin propostes «en l'àmbit solidari, cultural i educatiu i, sobretot, que permetin teixir comunitat», afirma.
«La clau del projecte és l'autogestió i que aquest grup de joves desenvolupi idees i propostes a la 'Casa Xina', tant per a ells mateixos com per a tot el barri», explica Amaia Rodrigo, veïna del barri i membre de la gestora. «Poder tenir un espai on els joves tinguin coses a fer i facin i desfacin amb els seus propis interessos, per la seva pròpia voluntat i cohesionant a tot el barri», afegeix.
«Les ganes i les idees hi són per tirar endavant el projecte»
Aquest grup de joves del Secà porta prop de quatre mesos treballant per tirar endavant aquest projecte de lleure comunitari per al jovent del barri. «Ens va agradar la idea per tornar a retrobar-nos, tenir un lloc on reunir-nos, poder fer barri i organitzar activitats», exposa Sara Garcia. «Les ganes i les idees perquè funcioni, hi són, i ara necessitem tirar el projecte endavant», afegeix. Un altre dels joves, Andrei Garba, explica que va decidir sumar-se al projecte en veure que era «una bona idea per al futur del barri». «Tots junts formem un equip i en equip es pot aconseguir el que sigui», defensa.
«Vam començar a organitzar activitats per les festes del barri com ara tallers per a infants de pintar la cara o de contacontes, vam organitzar una festa i també sopars per unir els joves del barri, de la mateixa manera que fèiem de petits», explica Garcia. Després d'aquella experiència, ja preparen un programa més ampli i continuat d'activitats per als pròxims mesos. Estan organitzant una festa per al 27 d'agost per tancar l'estiu i, coincidint amb l'inici del curs, preveuen dur a terme activitats extraescolars com ara tallers de DJ, per aprendre a tocar la tabla o de nutrició, per difondre hàbits d'alimentació saludables entre els joves del Secà.
També volen utilitzar l'espai per crear un grup de joves talents i poder fer-hi concerts, perquè esdevingui un punt de trobada per als joves, tant del barri com de la resta de la capital del Segrià. A la vegada, s'ofereixen a l'associació de veïns del Secà per organitzar paradetes a Torre Queralt amb motiu de Halloween o per Nadal. Els joves també estan elaborant un cap d'aliga com a element de bestiari per al barri. Aquestes només són algunes de les propostes amb què treballen, però ja en tenen moltes altres en ment.
La 'Casa Xina', un emblema del Secà
L'edifici de Torre Queralt, catalogat com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL), va ser construït a començaments del segle XX amb una clara influència modernista en la seva arquitectura i també en el disseny interior. Tot i això, la barreja d'estils li dona un aspecte singular que recorda a l'estètica de l'arquitectura oriental. És per això, que popularment se l'anomena 'Casa Xina'. Aquest espai, envoltat pels Jardins de Francesc Solano, està situat al turó del Secà, amb una vista privilegiada de la ciutat de Lleida.
Després d'anys en desús, Torre Queralt es va recuperar l'any 1998. L'interior té poc més de 200 m² repartits en una planta baixa, dividida en dos ambients, i dues plantes més en altura. La primera amb dues sales i un tercer pis amb una única sala i sortida a un petit balcó. A l'exterior, l'edificació compta amb una esplanada davant l'entrada sud de l'edifici, que fa la funció de terrassa i mirador.