La 9a edició de les Jornades per a l’Excel·lència se centrarà en la salut mental

El vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica, Carles Gibert, acompanyat de l'alcalde d'Esterri d'Àneu, Pere Ticó, i del president de l'Associació Jornades per a l'Excel·lència, Jesús Montoliu, han presentat aquest dilluns la novena edició de les Jornades per a l'Excel·lència, que tindran lloc al poliesportiu d'Esterri d'Àneu els dies 30 de setembre i 1 d'octubre.

 

La presentació –que ha tingut lloc a la sala de premsa de la Diputació de Lleida– ha comptat amb l'assistència del diputat Josep Ramon Fondevilla i del director del Patronat, Ramon Boixadera. Enguany les jornades porten per títol 'Fora estigmes! La salut mental al Pirineu', i tenen com a objectiu aportar el màxim informació i recursos disponibles sobre la salut mental i les addiccions a tot el territori, i particularment a les comarques del Pirineu.

Presentació de les Jornades per l'Excel·lència a Lleida

La 9a edició de les Jornades per a l’Excel·lència centrarà la seva atenció en la salut mental i les addiccions | LleidaDiari.cat

 

 

Carles Gibert ha remarcat «la importància de la consolidació de les jornades, on es debatran totes les temàtiques que afecten l'àmbit local, però també global, així com zones on el despoblament fa difícil tirar endavant aquestes jornades». Alhora, ha dit, tots els ponents han tingut una gran acceptació per la zona de la demarcació d'Aran.

 

Grau d'importància de les jornades

Pere Ticó ha fet al·lusió al grau d'importància de les jornades, ja que s'han convertit en l'esdeveniment de referència a escala dels Pirineus, comptant amb ponents de primer nivell i un públic d'arreu del territori. També ha destacat que aquest espai de reflexió s'ha convertit en un punt de trobada entre professionals i empresaris de diferents sectors amb la intenció d'aportar un impuls social, intel·lectual i econòmic a les Valls.

 

Jesús Montoliu ha definit el projecte «amb la intenció de trencar la mirada tendenciosa i parcial i obrir-se cap a una mirada global i comprensiva». Alhora ha remarcat que es volen centrar en quatre punts: lluitar contra l'estigma i la discriminació, aconseguir que les persones amb problemes de salut mental esdevinguin protagonistes reals, percebre canvis en les actituds i els comportaments de la població i, per últim, lluitar perquè les persones que han patit o pateixen alguna malaltia derivada de salut mental tinguin els mateixos drets, deures i oportunitats que tothom.

 

Des de les Jornades es vol aportar als habitants i institucions del territori la informació de les mesures que s'estan duen a terme amb el Pla Integral de Salut Mental: donar a conèixer les recomanacions de l'OMS amb el «Mental Health Action Plan»; escoltar les necessitats tant en recursos econòmics com assistencials, per exemple, la manca de professionals per atendre tota la demanda; promoure la prevenció i detecció des de les escoles i instituts mitjançant línies d'assessorament i formació al professorat quan s'observen signes d'alarma evidents i així fer de pont amb els serveis assistencials, i ajudar les associacions del territori a impulsar projectes o a dur-ne a terme d'existents.

 

La participació d'una trentena de ponents de referència

Els organitzadors comptaran amb la participació d'una trentena de ponents de referència que, a través de les seves reflexions i propostes, aportaran algunes claus per afrontar els nous reptes que s'imposaran en l'àmbit de la salut mental. Entre els ponents confirmats figuren, a més del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, el conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Josep Maria Argimon; el ministre de Salut del Govern d'Andorra, Albert Font; els psiquiatres Josep Pifarré i Montserrat Dolz; la neuròloga i directora mèdica d'ACE, Mercè Boada; la directora del Pacte Nacional de Salut Mental, Magda Casamitjana, o la secretària d'Atenció Sanitària i Participació del Departament de Salut, Meritxell Budó.

 

Qüestions com la situació mundial actual després de la pandèmia i la crisi econòmica arran de la guerra entre Rússia i Ucraïna han fet desbordar els serveis de salut mental i les persones ateses han augmentat exponencialment respecte als anys anteriors a la pandèmia, malgrat que no són els únics inputs detonants d'aquesta situació. Finalitzada la roda de premsa, l'alcalde d'Esterri i els organitzadors de les jornades han mantingut una trobada amb el president de la Diputació, Joan Talarn, per tractar sobre el futur de les jornades.

 

La Diputació de Lleida, a través del Patronat de Promoció Econòmica, col·labora amb l'Associació de Jornades per a l'Excel·lència a l'Alta Muntanya, amb una aportació de 12.500 € per al desenvolupament durant l'any 2022 de les activitats que inclou aquest projecte, que compta amb un pressupost total de 47.400 €.