Els Jordis podran sortir de la presó durant el dia

La Junta de Tractament de la presó de Lledoners ha aprovat el la concessió de l'article 100.2 de la Llei Penitenciària perquè Jordi Sánchez i Jordi Cuixart puguin sortir de la presó durant el dia i només hi hagin de retornar per dormir. En concret, ha aprovat que Sánchez pugui sortir durant onze hores diàries tres dies a la setmana per fer voluntariat; i que Cuixart surti del centre nou hores i mitja cada dia durant cinc dies a la setmana per treballar i també per fer tasques de voluntariat.

 

L'article 100.2

Els classificats en segon grau tenen diverses opcions per sortir a fer activitats fora de la presó. Una d'elles és la de l'article 100.2 del règim penitenciari, que permet sortir per fer un programa específic o per anar a treballar. També permet poder fer sortides de cap de setmana, pròpies del tercer grau. La junta de tractament el pot aplicar per decisió executiva, és a dir, de forma immediata sense que calgui l'aval previ del jutge, encara que després la fiscalia pot recórrer aquesta decisió. Tot i això, el recurs del ministeri públic no en paralitza l'aplicació i l'última instància judicial serà, en aquest cas, l'Audiència de Barcelona.

 

Segons dades de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima del Departament de Justícia, hi ha 405 interns a l'any a qui se'ls aplica l'article 100.2 per decisió de les juntes de tractament de les presons. Aquestes estan formades per juristes, psicòlegs, treballadors i educadors socials, metges i mestres.

 

Els cas mediàtic d'Oriol Pujol

Un precedent recent de l'aplicació d'aquest article que va tenir repercussió mediàtica és el cas d'Oriol Pujol, fill de l'expresident de la Generalitat que va ser condemnat a dos anys i mig de presó pel 'cas ITV'. La Junta de Tractament de Brians 1 li va concedir el 100.2 després que la jutgessa de vigilància penitenciària li revoqués el tercer grau.

 

La fiscalia va presentar un escrit en contra de l'aplicació d'aquest article a Pujol, que va considerar un tercer grau «encobert» i una «falta de respecte a les resolucions judicials». El jutjat, però, va avalar la decisió de Brians 1 i l'Audiència de Barcelona li va acabar retornant el tercer grau.

 

També et pot interessar…