Sense Categoria

Ja es pot tornar a consumir aigua de l’aixeta als 25 pobles afectats per un abocament d’hidrocarburs

LleidaDiari
  • juliol 13, 2021
  • 3 min read
Ja es pot tornar a consumir aigua de l’aixeta als 25 pobles afectats per un abocament d’hidrocarburs

Ja es pot tornar a consumir aigua de boca i de l'aixeta als 25 municipis afectats per un abocament d'hidrocarburs al canal de Seròs, el 4 de juliol, que va arribar a l'embassament d'Utxesa.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

Segons ha informat la Mancomunitat d'Aigües de les Garrigues, les analítiques que s'han fet diàriament del 4 al 12 de juliol, han donat negatiu i per tant descarten la presència de contaminants a l'aigua. Tot i això, informen que seguiran fent controls tant a la captació com a l'Estació de Tractament d'Aigua Potable (ETAP) i demanen que se segueixi amb la investigació per determinar des de quin punt es van llençar els hidrocarburs i qui n'és el responsable. 
 

«Es tracta d'uns fets sense precedents que no podem deixar passar per l'impacte que ha tingut en el medi natural d'una zona protegida i en la població que ha estat una setmana sense aigua», lamenta el president de la Mancomunitat, Sisco Esquerda, que alerta que «la passivitat només crea precedents perquè els fets tornin a ocórrer».

 

Ja es pot tornar a consumir aigua de l’aixeta als 25 pobles afectats per un abocament d’hidrocarburs

Ja es pot tornar a consumir aigua de l'aixeta als 25 pobles afectats per un abocament d'hidrocarburs | LleidaDiari.cat

 

L'origen del vessament

Un abocament d'hidrocarburs al canal de Seròs va deixar a més de 25 pobles sense aigua de boca entorn del pantà d'Utxesa i també de la Mancomunitat d'Aigües de les Garrigues. El vessament va tenir lloc diumenge passat i els Agents Rurals van rebre l'avís a les deu del matí després de detectar-se la presència d'hidrocarburs a la zona del parc de la Mitjana de Lleida.
 

Els Agents Rurals van inspeccionar el polígon industrial el Segre per trobar l'origen del vessament mentre que a Utxesa va començar a treballar per extraure els olis retinguts aigües amunt de les barreres. Tot seguit es va obrir una investigació i es va activar la unitat inspectora de guàrdia, que inicialment es va desplaçar a l'inici del canal i aigües amunt, junt amb els Agents Rurals, per intentar esbrinar el focus de l'episodi, i es van dirigir al polígon industrial del Segre.
 

Una vegada es va saber que hi havia afectació, es va avisar, a través del CECAT, als municipis des de Lleida fins al pantà d'Utxesa (Lleida, Albatàrrec, Sudanell, Montoliu de Lleida, Torres de Segre i Sunyer), lloc on arriba el canal de Seròs, per alertar d'una possible afecció de l'aigua de boca.

LleidaDiari
Sobre l'Autor

LleidaDiari

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *