Ja es pot tornar a consumir aigua de l’aixeta als 25 pobles afectats per un abocament d’hidrocarburs

Ja es pot tornar a consumir aigua de boca i de l'aixeta als 25 municipis afectats per un abocament d'hidrocarburs al canal de Seròs, el 4 de juliol, que va arribar a l'embassament d'Utxesa.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

Segons ha informat la Mancomunitat d'Aigües de les Garrigues, les analítiques que s'han fet diàriament del 4 al 12 de juliol, han donat negatiu i per tant descarten la presència de contaminants a l'aigua. Tot i això, informen que seguiran fent controls tant a la captació com a l'Estació de Tractament d'Aigua Potable (ETAP) i demanen que se segueixi amb la investigació per determinar des de quin punt es van llençar els hidrocarburs i qui n'és el responsable. 
 

«Es tracta d'uns fets sense precedents que no podem deixar passar per l'impacte que ha tingut en el medi natural d'una zona protegida i en la població que ha estat una setmana sense aigua», lamenta el president de la Mancomunitat, Sisco Esquerda, que alerta que «la passivitat només crea precedents perquè els fets tornin a ocórrer».

 

Ja es pot tornar a consumir aigua de l’aixeta als 25 pobles afectats per un abocament d’hidrocarburs

Ja es pot tornar a consumir aigua de l'aixeta als 25 pobles afectats per un abocament d'hidrocarburs | LleidaDiari.cat

 

L'origen del vessament

Un abocament d'hidrocarburs al canal de Seròs va deixar a més de 25 pobles sense aigua de boca entorn del pantà d'Utxesa i també de la Mancomunitat d'Aigües de les Garrigues. El vessament va tenir lloc diumenge passat i els Agents Rurals van rebre l'avís a les deu del matí després de detectar-se la presència d'hidrocarburs a la zona del parc de la Mitjana de Lleida.
 

Els Agents Rurals van inspeccionar el polígon industrial el Segre per trobar l'origen del vessament mentre que a Utxesa va començar a treballar per extraure els olis retinguts aigües amunt de les barreres. Tot seguit es va obrir una investigació i es va activar la unitat inspectora de guàrdia, que inicialment es va desplaçar a l'inici del canal i aigües amunt, junt amb els Agents Rurals, per intentar esbrinar el focus de l'episodi, i es van dirigir al polígon industrial del Segre.
 

Una vegada es va saber que hi havia afectació, es va avisar, a través del CECAT, als municipis des de Lleida fins al pantà d'Utxesa (Lleida, Albatàrrec, Sudanell, Montoliu de Lleida, Torres de Segre i Sunyer), lloc on arriba el canal de Seròs, per alertar d'una possible afecció de l'aigua de boca.