Vermut de Reus

Isona festeja aquest cap de setmana el seu passat romà

  • agost 4, 2017
  • 3 min read
Isona festeja aquest cap de setmana el seu passat romà
Isona festeja aquest cap de setmana el seu passat romà

Imatge d'una edició anterior de la festa romana d'Isona | LleidaDiari.cat

 

Isona (Pallars Jussà) tornarà a ser aquest dissabte Aeso, la vila romana que va servir com a punta de llança per a la romanització de la Catalunya interior. Amb una jornada plena d'activitats -entre les quals destaca la recreació històrica de les antigues legions- es vol commemorar el 1900 aniversari de la mort de l'emperador Trajà, molt lligat a aquesta localitat lleidatana. De la important ciutat romana d'Aeso en queden nombroses proves a l'actual Isona (part en el subsòl i part en la zona d'horts contigua): restes de muralla, de carrers, d'edificis i sobretot una excel·lent col·lecció de làpides d'il·lustres famílies de la ciutat. Entre elles, la del Luci Emili Patern, un cèlebre centurió que va arribar a servir a les files de la guàrdia pretoriana de Trajà. Amb aquest cos, l'elit de l'exèrcit romà, l'isonenc va participar en les campanyes de la Dàcia i Pàrtia, on va ser condecorat per l'emperador. Gràcies a Trajà (98-117 dC), a la seva política d'expansió (amb ell l'imperi romà va assolir la màxima expansió en tota la seva història) i d'estabilitat interna, que va afavorir el floriment de l'economia i les arts, Aeso va gaudir d'una època daurada, que es va reflectir en la construcció de grans edificis i barris fora muralla.

  

 

 

Per celebrar aquest passat i la figura de Trajà, que va morir un 8 d'agost fa 1900 anys, el Museu de la Conca Dellàha organitzat un programa d'activitats per a tots els públics. La jornada començarà amb un acte institucional i el descobriment d'una placa commemorativa a la plaça del Bisbe Badia. Després, l'historiador i professor de la UB Ignasi Garcés parlarà sobre 'L'esplendor de l'Imperi romà: l'època de Trajà'. L'activitat central i més espectacular serà al migdia, amb una recreació històrica que convertirà els carrers d'Isona en un autèntic campament romà. L'equip de la Legió VII-Gemina de Tarragona oferirà demostracions de l'equipament i de lluita, convidarà al públic a passejar entre el tràfec de les tendes del campament, i descobrirà alguns dels secrets de les tàctiques i armes d'un dels exèrcits més poderosos de la història.

 

Segons l'arqueòleg Xavier Bermúdez, amb aquesta activitat es pretén «donar a conèixer el passat romà de la població, però sobretot reivindicar els seus lligams (històrics, culturals i de ciutadania) amb territoris molt distants». I posar en relleu com des d'una ciutat prepirinenca es va participar en el projecte de construcció d'Europa que va representar l'època de Trajà.

Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.