Estrenen un pòdcast sobre alimentació, ciència i sostenibilitat

Us heu preguntat mai com eren els tomàquets fa deu mil anys? És la pregunta que ens plantegem en l’episodi titulat «Un tomàquet made in Collserola», el primer de Producció Local, un pòdcast de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), i que s’ha estrenat avui, 17 de gener. És l’excusa per conèixer, gràcies a les explicacions de Marta Pujol, investigadora de l’IRTA al Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG), què és la domesticació de les plantes, per què els tomàquets d’ara, a diferència dels que menjaven els nostres avis, «ja no tenen gust de res», i com des de la recerca es treballa per aconseguir-ne de més interessants des dels punts de vista organolèptics i de la postcollita.

 

A l’episodi també es fa referència al patrimoni genètic, i a la importància de varietats locals com el Mandó, un tomàquet que es produeix al Parc Natural de Collserola i que descobrim visitant una de les finques on es cultiva. Del relat al voltant de productes com el Mandó i de les seves aplicacions a la cuina, en parlem amb la xef Ada Parellada.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Producció Local consta de sis episodis, d’uns 25 minuts de durada, que es publicaran cada dimarts a les plataformes Spotify i ivoox. A Spotify el podeu trobar aquí, i a ivoox en aquest enllaç. Cada episodi inclou entrevistes sobre el terreny per conèixer projectes, iniciatives i realitats de Barcelona vinculades amb la temàtica de cadascun, que es complementen amb una entrevista en estudi a un/a expert/a de l’IRTA en aquell àmbit per aportar-hi una visió més profunda i global des del coneixement científic.

 

«L’objectiu de Producció Local és que, a partir d’exemples locals i propers a la nostra audiència, si més no geogràficament, puguem parlar dels reptes globals a què fa front la nostra societat», explica Àngels Codina, directora i presentadora del pòdcast. Per a Codina, Producció Local també és «una oportunitat per apropar a la ciutadania la ciència que hi ha rere els nostres aliments, sovint poc coneguda».

Els pròxims episodis són: «Peix salvatge o de cultiu?», sobre la pesca i l’aqüicultura i la seva convivència perquè la producció de peix sigui més sostenible (publicació, 24 de gener); «La ciutat que també és un hort», sobre els horts al terrat i si aquests podrien autoabastir d’aliments els barcelonins (publicació, 31 de gener); «Ovelles i cabres urbanites», en què, partint d’una prova pilot per introduir pastures d’ovelles i cabres a Collserola, estudiem si seria viable que la ciutat comptés amb un ramat estable per prevenir incendis i produir carn i lactis (publicació, 7 de febrer); «Vins que respiren ciutat», on descobrim el Vinyes de Barcelona, un vi que es produeix a la Finca de Can Calopa, a Collserola, aprenem com degustar-lo i apuntem els reptes a què fa front el sector de la vinya davant de l’emergència climàtica (publicació, 14 de febrer); i «El malbaratament té data de caducitat», en què visitem Mercabarna per conèixer com treballen per no llençar aliments en bon estat i esbrinem com, a casa, entendre bé l’etiquetatge dels productes és clau per reduir el malbaratament alimentari (publicació, 21 de febrer).

 

Producció Local ha estat produït amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i ha comptat amb la col·laboració de la ràdio local de Caldes de Montbui. El dirigeix i presenta Àngels Codina, cap de Comunicació de l’IRTA; els redactors són Marina Campos, Rafael Cervera, i Marina Torres, tècnics de Comunicació de l’IRTA; la producció i l’apartat tècnic han estat a càrrec de Carles Garcia. El disseny del logotip, el cartell i la imatge de cadascun dels episodis són obra d’Ernest Cadena.

Els investigadors de l’IRTA que hi ha participat són, per ordre d’aparició: Marta Pujol, investigadora del programa Genòmica i biotecnologia al CRAG; Enric Gisbert, cap del programa Aqüicultura; Carme Biel, investigadora del programa Protecció vegetal sostenible; Marta Terré, investigadora del programa Producció de remugants; Robert Savé, investigador emèrit del programa Fructicultura; Chema Gil, director de la càtedra UPC-Mercabarna i cap del programa Economia agroalimentària, i Sara Bover, cap del programa Funcionalitat i seguretat alimentàries.

 

Quant als participants externs: Paul Domènech, responsable de la Finca Can Domènech; Ada Parellada, xef del restaurant Semproniana; la tripulació del BONAMAR DOS, i clients i paradistes del Mercat de Sant Antoni (Barcelona); Núria Cardona, tècnica de persones amb discapacitat del districte de Sants-Montjuïc, i la Merche i el Pep, dos dels agricultors que treballen en l’hort al terrat de la seu del districte; Frederic Ximeno, gerent de Medi Ambient i Serveis Urbans de l’Ajuntament de Barcelona; Arnau Canal, sotscap de l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) 301; Íñigo Haughey, enòleg i responsable de producció de la finca de Can Calopa; Marta Clot, sommelier i influenciadora del món del vi al capdavant del compte @viicompanyia, i Georgina Cepas, cap de Neteja i Medi Ambient de Mercabarna, i els voluntaris que participen en una campanya de quantificació del malbaratament a Mercabarna.