Inicien a Lleida un assaig amb persones amb Parkinson per a millorar la seva mobilitat

El Grup de Recerca de cures de salut (GRECS) de la Universitat de Lleida i l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) inicia un assaig clínic amb persones amb Parkinson per a estudiar la seva manera de caminar mitjançant un programa d’entrenament d’exercici físic personalitzat.

L’objectiu és entrenar aquelles situacions complexes per a les persones que pateixen la malaltia, com per exemple passar per un pas de vianants amb molta gent a esquivar, per a capacitar-los.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

«Les persones amb la malaltia de Parkinson presenten des de l’inici un deteriorament cognitiu molt subtil que es pot agreujar a mesura que avança la malaltia. Aquest deteriorament provoca que les persones caiguin i/o es paralitzin quan realitzen diverses tasques a la vegada», ha explicat la investigadora principal del projecte i professora de la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la UdL, Helena Fernández Lago. Per aquest motiu, l’assaig vol oferir un tractament per pal·liar aquestes situacions.

Un programa de rehabilitació de la marxa totalment individualitzat

Aquelles persones que pateixin la malaltia i vulguin participar en aquest estudi participaran en un programa de rehabilitació de la marxa totalment individualitzat a les seves característiques personals durant un període de 6 setmanes. El programa consisteix a realitzar activitat en una cinta de caminar. Abans i després del programa, el personal investigador avaluarà els símptomes de la malaltia, les capacitats motores i les capacitats cognitives per a conèixer l’abast de la intervenció.

Les persones interessades poden contactar amb l’equip investigador amb un correu electrònic a dif.neurorehab@udl.cat, al telèfon 973 70 2464 o contestar el formulari: https://www.irblleida.org/es/formulari-parkinson/. L’assaig és finançat per l’Instituto de Salud Carlos III del Ministeri de ciència i Innovació (PI20/00403), i compta amb l’aprovació del Comitè d’Ètica d’Investigació Clínica de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova.

Grup de Recerca de cures de salut (GRECS)

El grup està format per infermeres i fisioterapeutes de la pràctica clínica (Hospital Universitari Santa Maria-GSS, Hospital Universitari Arnau de Vilanova i Atenció Primària) i professorat (Universitat de Lleida). Les principals àrees de recerca són l’envelliment saludable i actiu i els serveis sanitaris. El Grup de Recerca en Infermeria i Salut participa en diferents projectes a nivell nacional, europeu i internacional.