L’IRB Lleida organitza una nova edició de la Nit de Recerca

El divendres 22 de setembre tindrà lloc una nova edició de la Nit de la Recerca a l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida). En aquesta edició, l’Institut ha preparat 18 tallers, 3 xerrades divulgatives i 4 visites guiades al centre, que tindran lloc durant tota la setmana. Aquesta edició és possible gràcies a les ajudes de la Fundació ‘la Caixa’ i la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnologia (FECYT) del Ministerio de Ciencia e Innovación. L’Ajuntament de Lleida també col·labora en l’organització de l’acte.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Les activitats s’iniciaran dilluns 18 de setembre amb una visita guiada al centre i una xerrada sobre la simulació d’un habitatge a l’IRBLleida per estudiar el deteriorament cognitiu. Divendres 22 serà el dia que tindran lloc el gran volum de tallers de manera simultània. Tallers sobre cromatografia, descobrir l’ADN amb llaminadures, conèixer en detall el cervell tot jugant, com localitzar i conèixer els ronyons o vestir-se com personal investigador i manipular mostres.

Com a novetats d’aquest any, destaquen la presència d’un telescopi solar, així com un taller de pintacares i tatuatges de recerca o tallers per conèixer en detall els bacteris i fer-ne els propis cultius. A més, el centre CREBA, a Torrelameu, comptarà per primera vegada amb l’activitat ‘Ciència poètica’, que uneix ciència i art en un marc incomparable, el centre de recerca en model porcí CREBA. L’activitat inclou moltes accions com l’actuació del grup Recitaires Irreductibles, que recitarà textos literariocientífics, així com l’actuació de poetes, com Amat Baró, Jaume Belló i Inma Mayas, amb obres pròpies.

La Nit Europea de la Recerca se celebra cada any l’últim divendres de setembre en més de 300 ciutats de 30 països de tota Europa. Aquest 2023 tindrà lloc el 29 de setembre, però l’IRBLleida ha avançat una setmana la celebració perquè no coincideixi amb la Festa Major de Lleida.

El seu objectiu és apropar la recerca, la innovació i els seus protagonistes, els científics, a la ciutadania d’una forma planera i divertida. L’activitat és possible gràcies a la col·laboració de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología del Ministeri de Ciència i Innovació.