Lleida

Polèmica: Ecologistes demanen la retirada de les pistes de gel de Lleida

Exigeixen buscar alternatives i proposen pistes de patinatge sense gel

Marta Romera
  • novembre 30, 2022
  • 2 min read
Polèmica: Ecologistes demanen la retirada de les pistes de gel de Lleida

Ipcena insta els ajuntaments de Lleida i Balaguer, els dos municipis de Ponent amb pista de gel artificial durant les festes nadalenques, a prescindir d’aquestes instal·lacions per «l’impacte mediambiental» que suposen. L’entitat ecologista els demana que busquin alternatives, amb vista a l’hivern vinent, que «redueixin al mínim el seu impacte al planeta» i siguin un espai per divertir-se i de sensibilització ambiental. 

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

En aquest sentit, proposa pistes de patinatge sense gel. Ipcena estima que una pista de gel artificial convencional, és a dir d’aigua congelada, d’uns 200 m2 de superfície, consumeix al mes 19.900 litres d’aigua, 16.800 kw i emet 5,52 tones de CO₂ a l’atmosfera, aproximadament, l’equivalent al consum energètic de 610 cases.

 

Els ecologistes assenyalen que les pistes de gel, com les que s’instal·len a Lleida i Balaguer, «consumeixen molta energia per mantenir gelada la pista» i «apliquen compostos químics a l’aigua per facilitar i allargar l’estat sòlid del gel produït, en concret amb el compost químic més habitual que és el glicol».

Tot i que varia en funció de la mida i de les mesures de la pista de gel artificial, així com de la temperatura del lloc, Ipcena remarca que una instal·lació d’aquestes característiques «té un consum important d’aigua», al qual cal sumar «el sistema de generadors elèctrics impulsats generalment amb combustibles fòssils que treballen les 24 hores per recircular el refrigerant i que tenen un consum molt elevat en combustible i d’emissions de C02 a l’atmosfera». A més, «aquest tipus de pistes tenen el risc de patir fuites d’aigua i glicol i el motor dels generadors en funcionament constant genera contaminació acústica», afegeix l’entitat ecologista.

 

Ipcena recorda que recentment s’ha dut a terme la cimera de la COP 27, de la mateixa manera que les celebrades en anys anteriors, amb l’objectiu de reduir l’impacte de les activitats que provoquen emissions d’efecte hivernacle a l’atmosfera com, segons els ecologistes, seria el cas de les pistes de gel artificial.

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *