Sense Categoria

Investiguen si la Diputació de Lleida va dissenyar concursos a mida

Avatar
  • novembre 13, 2018
  • 3 min read

Pla mig on es pot veure el moment que s'emporten detingut al president de la Diputació de Lleida | LleidaDiari.cat

El jutjat d'instrucció 1 de Lleida està investigant si des de la Diputació de Lleida es va intentar influir en l'adjudicació d'obres per beneficiar empreses lleidatanes que posteriorment pagaven comissions al ja expresident de la Diputació, Joan Reñé, i a el seu número dos, Marlen Minguell. Concretament, s'investiga si des de l'ens s'informava prèviament dels concursos públics a algunes empreses de Lleida i si es dissenyaven criteris tècnics a mida perquè aquestes en resultessin guanyadores. Qui decidia les adjudicacions després d'estudiar les ofertes era la mesa de contractació, integrada per membres de la Diputació.

 

És part de la investigació del 'cas Boreas', que compta amb un sumari de quinze toms i més de 4.000 folis, i que va portar a la detenció del ja expresident de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, i 23 persones més, el 2 d'octubre de 2018. Precisament, una de les persones detingudes va ser Enrique Regaño, mà dreta de Reñé, encarregat de les adjudicacions i present a les meses de contractació. Part de la documentació que el jutjat està estudiant és la transcripció de nombroses converses telefòniques. Els folis són nombrosos, ja que els investigadors van fer escoltes telefòniques als principals implicats durant dos anys i mig.

 

El jutjat també investiga les possibles comissions de Reñé

El jutjat investiga si Reñé podria haver cobrat comissions de fins a 200.000 euros per al seu lucre personal. Segons la investigació, l'expresident de la Diputació va passar “períodes llargs” sense usar targetes de crèdit i pagant sempre en efectiu. Paral·lelament també s'està investigant les donacions dels empresaris a CatDem per al finançament de CDC i Unió. La investigació es va iniciar l'any 2014, quan va arribar a la fiscalia de Lleida una acta notarial d'una reunió de l'empresa M. J. Gruas, en què es recollia que uns accionistes culpaven els altres de la mateixa empresa d'haver pagat comissions a Reñé, quan era president de Consell Comarcal del Pla d'Urgell, l'any 2010.

 

En l'acta, amb data 14 de novembre de 2014, l'assessor jurídic de l'empresa deia que «els pagaments com a conseqüència de l'adjudicació són coneguts per tots els membres del consell» i reconeixia així pagaments en efectiu a Reñé i la seva número dos per l'adjudicació del manteniment de sis plantes depuradores del Pla d'Urgell. L'acta formava part d'una documentació de gairebé 400 pàgines, en què es recollien també algunes d'aquestes factures, així com correus en què responsables d'empreses com ara Serboniu, Enginyeria Inalba o M. J. Gruas deien quan, com i amb quin concepte s'havien de fer les factures. Els Mossos també van detenir responsables d'aquestes empreses el 2 d'octubre. Aquestes factures s'encarregaven a l'empresa 'Interiorismo y Reformas Profesionales', administrada per un empresari d'Osca, Diego Garzón, de 80 anys, al qual també s'investiga per la possible l'elaboració de factures falses «a la carta» a empreses de Lleida vinculades amb Reñé.

Avatar
Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *