Investigadors lleidatans relacionen la diabetis i la funció pulmonar

Imatge de l'equip d'investigadors de l'IRBLleida

Imatge de l'equip d'investigadors de l'IRBLleida | LleidaDiari.cat

 

La investigació del Grup de Recerca en Obesitat, Diabetis i Metabolisme (ODIM) de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) està centrada a analitzar l’associació entre la diabetis mellitus tipus 2 i la funció respiratòria durant el son, una relació que no ha estat abordada per cap altre grup de recerca de l’Estat espanyol ni d’Europa. “A part de preocupar-nos per la presència de certes malalties associades a la diabetis, com la retinopatia, també hem de preguntar-nos com respiren les persones amb diabetis” explica el cap del Servei d'Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova i investigador principal del Grup ODIM de l’IRBLleida, Albert Lecube.

 

“El pulmó ha de ser considerat com un més dels òrgans diana de les complicacions produïdes per la diabetis”, manifesta el també professor de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida. La recerca actual ha mostrat que la diabetis afecta de forma negativa la respiració durant el son, confirmant-la com un factor de risc independent de presentar hipòxia nocturna greu. Aquesta investigació es porta a terme amb el Grup d’Investigació Translacional en Medicina Respiratòria que lidera Ferran Barbé. “Els pacients amb diabetis presenten una arquitectura del son alterada, amb diferències característiques en comparació amb la població sense diabetis,  en funció de si es tracta de la fase REM (moment en el qual es produeix l'increment de la hipòxia nocturna) o de la fase noREM (en la qual es produeix una major fragmentació del son), explica Lecube.

 

L'apnea del son, més greu en persones amb diabetis

Per tant, el responsable del Grup de Recerca matisa que davant un mateix diagnòstic de síndrome d'apnea del son, aquesta haurà de ser considerada més greu en el subjecte amb diabetis. L'investigador també destaca la importància de comprovar com la millora del control glucèmic durant un curt període de temps produeix una disminució significativa dels episodis nocturns de dessaturació d'oxigen. “Tot això provoca que els pacients amb diabetis, i especialment aquells amb xifres més elevades de glucèmia, presentin un major grau de somnolència diürna i pitjor qualitat del son” informa el cap del Servei d'Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova.