Investigadors catalans descobreixen un mecanisme utilitzat pels insectes

Investigadors de l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB) de Barcelona han descobert un mecanisme utilitzat pels insectes en el desenvolupament de les seves ales. Els científics han establert també la relació entre un gen concret i la regeneració de teixits, així com la formació de tumors. El treball ha estat publicat a la revista científica 'Nature Communications'.

 

Els autors de l'estudi han demostrat que el gen també és la molècula encarregada de senyalitzar les cèl·lules sanes perquè es divideixin i puguin regenerar el teixit, i que la regió reguladora implicada en la formació de l'ala també s'activa en situacions de dany.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

«Es tracta d'un mecanisme de regulació genètica molt robust que garanteix no només el desenvolupament correcte de l'ala, sinó la seva capacitat regenerativa», expliquen Elena Gracia-Latorre i Lidia Pérez, primeres autores de l'estudi.

 

Els investigadors van fer experiments

Finalment, els investigadors van fer experiments en què van bloquejar l'eliminació de les cèl·lules danyades i van observar que la zona reguladora es mantenia activada de manera continuada. «Això ens permet proposar que la regeneració i el desenvolupament de tumors són dues cares de la mateixa moneda», conclouen.