Lleida

Una investigadora lleidatana rep una beca per estudiar un càncer minoritari

Un cop està diagnosticat, l'esperança de vida és d'un any i mig

Marta Romera
  • febrer 4, 2023
  • 3 min read
Una investigadora lleidatana rep una beca per estudiar un càncer minoritari

Una investigadora de l’IRBLleida de Mollerussa, Anna Visa, ha rebut una beca de 160.000 euros de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) per poder continuar una recerca contra un tipus de càncer molt minoritari que afecta el cervell i és molt agressiu. Es tracta del glioblastoma que segons Visa, afecta una de cada tres persones per cada 100.000 habitants i un cop està diagnosticat, l’esperança de vida és d’un any i mig. El tumor té una recepció quirúrgica molt complicada per les «zones sensibles» que estan al voltant. Amb la beca, Visa podrà investigar durant quatre anys més les tècniques que s’estan desenvolupant per combatre la malaltia i fins i tot fer estades a l’estranger per ampliar coneixements.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Anna Visa ha explicat que el que pretén el projecte que està desenvolupant a l’IRBLleida és «inhibir» una proteïna, que és un canal de calci, i una vegada es porta a terme aquesta acció, s’observa que es provoca la mort de les cèl·lules de glioblastoma. Amb l’estudi es vol veure com queda afectat tot l’ambient del tumor quan es porta a terme aquesta inhibició, ja que per exemple, pot passar que el sistema immune del pacient sigui fomentat per aquest tractament i llavors també ataqui el tumor.

 

Visa assenyala que també volen veure les diferents respostes de diversos tipus de glioblastomes, és a dir, de diferents pacients, perquè han pogut comprovar que quan es fa servir el tractament, molts cultius moren, però n’hi ha alguns que només paren el creixement. L’objectiu és veure quines diferències hi ha en el procés i el perquè un grup mor i l’altre, en canvi, es resisteix. D’aquesta manera, s’intentarà fer un perfil de pacient diferent i potser, en un futur, es podria planificar una medicina més personalitzada per aquest tipus de càncers.

La investigació està en una fase molt inicial, però Visa apunta que ja fa quatre anys que s’hi dedica. Amb la beca de l’AECC podrà ampliar la recerca quatre anys més. A ella se li acabava el contracte en breu, però de cop i volta la situació li ha canviat radicalment fins al punt que fins i tot podrà anar a fer una estada a l’estranger per ampliar coneixements. La idea, apunta, és anar a algun laboratori a aprendre alguna tècnica que després es pugui implementar aquí o utilitzar tecnologia de la qual Lleida encara no disposa.

 

Visa valora positivament aquesta beca perquè quan s’acaba la tesi doctoral, els investigadors entren en una «carrera de fons» per buscar aquest tipus d’ajuts, finançaments o contractes per poder continuar amb les seves recerques. Amb aquesta beca guanya estabilitat i es pot fixar en un projecte. A més, també valora que l’ajuda s’hagi atorgat a un projecte que no es desenvolupa en una gran capital i que tampoc està relacionat amb algun càncer majoritari.

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *