Un treball liderat per l’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar ha permès identificar un grup de petites molècules exclusives de tumors de fetge que es poden convertir en la clau per a desenvolupar vacunes contra el càncer. L’estudi s’ha fet amb el Cima Universitat de Navarra i la col·laboració de la Universitat Pompeu Fabra. Es tracta de proteïnes d’una dimensió molt petita que només expressen les cèl·lules tumorals. La identificació s’ha fet gràcies a la integració de dades tumorals i de teixit sa de més de cent pacients amb càncer de fetge. De fet, aquestes petites molècules es generen a partir de gens que fins fa poc es creia que no tenien capacitat per codificar proteïnes, però que gràcies a noves tècniques s’ha pogut veure que sí.
En l’estudi s’ha fet servir una combinació de diferents tècniques computacionals com la transcriptòmica, la translatòmica i la proteòmica, juntament amb experiments de laboratori encaminats a estudiar la resposta immunitària. El desenvolupament de vacunes contra el càncer es basa en la capacitat del sistema immunitari de reconèixer com estrany allò que no forma part del cos. Les mutacions que tenen lloc a les cèl·lules canceroses generen pèptids forans, que alerten el sistema immunitari. El problema resideix en aquells tipus de càncer que tenen taxes de mutació baixes, com ho és el càncer de fetge. L’estudi de microproteïnes, que fins ara eren difícils de detectar, n’és una alternativa.
En aquest sentit, la investigadora de l’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar Marta Espinosa ha explicat que el treball demostra que hi ha un nombre important de microproteïnes expressades exclusivament en les cèl·lules del tumor que podrien funcionar per desenvolupar nous tractaments.
La investigadora del Cima Universitat de Navarra i del CIBERehd Puri Fortes ha afegit que han observat que algunes d’aquestes micropoteïnes són capaces d’estimular el sistema immunitari, que podria generar una resposta contra les cèl·lules canceroses. Aquesta resposta es pot augmentar amb vacunes, semblants a les del coronavirus, però que produeixen aquestes microproteïnes. Aquestes vacunes podrien aturar o reduir el creixement dels tumors.
En aquest cas, a diferència d’altres tipus de vacunes que es basen en mutacions específiques de cada pacient, el tractament es podria utilitzar en diverses persones, ja que s’ha vist que la mateixa microproteïna s’expressa en diversos pacients. Les investigadores sostenen que l’administració d’aquesta vacuna podria ser relativament senzilla, tot i que encara no s’ha posat en marxa la investigació per a la seva aplicació. “Aquest és el nostre objectiu”, afegeixen. L’estudi s’ha publicat a ‘Science Advances’.